Najbolji mladi nogometaši iz zemlje i dijaspore

Hrvatski nogometni savez više od 2 desetljeća sustavnim pristupom bira mlade nogometne talente koji na kraju završe u A-reprezentaciji. Šibenik je tako ovog vikenda domaćin jesenskog selektivnog turnira na kojem sudjeluje 100-tinjak najboljih mladih nogometaša iz zemlje i dijaspore.

Baš poput nekad Mandžukića, Modrića, Perišića. Prošli su ovakvo nogometno 'sito i rešeto' svi naši nogometni reprezentativci. Pa će se i među ovim mladim talentima na proljeće birati 30-ak najboljih za nacionalnu selekciju do U13. I naravno, kroz U14, U15 stvara se reprezentacija Hrvatske i to ide prema nacionalnoj selekciji. Ovaj sustav nema nitko, ni jedna Španjolska, uzmimo za primjer, kao reprezentacija jedna od najjačih u Europi,  ističe Ivan Gudelj, područni instruktor HNS-a za Dalmaciju.
 
Nakon godina i godina treniranja u svojim klubovima, ovo im je prvi ozbiljniji ispit. U odmjeravanju snaga na terenu, rezultat je ovaj put manje važan. Jer pomno će se s klupe pratiti svaki pojedini mladi igrač. Što više uočimo dječačića u ovim najmlađim uzrastnim kategorijama i omogućimo im jako dobar rad, u najkvalitetnijim klubovima, to je sigurno dobitak za hrvatski nogomet, ali i za njih kao igrače,  naglašava Ivan Bedi, glavni instruktor HNS-a.

Instruktori HNS-a ponosni su na ovakav sustav. Jer, tvrde, stvara velike igrače koji afirmiraju hrvatski nogomet i hrvatsku državu.