2. Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu

Na 2. Festivalu adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu nastupit će 49 vokalnih ansambala i zborova, a među tisuću izvođača iz Hrvatske i Slovenije publika će moći poslušati i zbor izbjeglica iz Afganistana, Sirije i Irana, kao i zborove nacionalnih manjina koji će izvoditi ukrajinske, talijanske i ruske napjeve.

Festival će se održavati od 1. do 21. prosinca na lokacijama poput Glazbenog paviljona na Zrinjevcu, ispred Hrvatskog narodnog kazališta, lapidarija Arheološkog muzeja, u prostorima Muzeja za umjetnost i obrt, u Muzeju Mimara, palači Dverce, Francuskom paviljonu, crkvi sv. Katarine, crkvi sv. Franje Ksaverskog i sl.

Prelijepu atmosferu zagrebačkog adventa upotpunit će festival na kojemu će nastupiti oko tisuću izvođača iz svih krajeva Hrvatske krenuvši od Istre, Rijeke, Slavonije, Podravine, Međimurja pa do Slovenije. Advent će biti i čarobna kulisa festivalskim izvođačima - zboru izbjeglica iz Afganistana, Sirije i Irana pa će bračni par iz Irana pjevati duhovne pjesme na perzijskom, a moći će se poslušati i armenske izvedbe. Također će nastupiti i nacionalne manjine s ukrajinskim, talijanskim i ruskim napjevima,  istaknula je organizatorica i predsjednica Udruge za kulturu Musica Nota Ivana Lušić. Dodala je da će publika moći birati glazbeni izričaj jer će biti zastupljena klasična glazba – svjetovna i sakralna, gospel, folklor, klape, pop, ali i jazz obrade.

Festival je pokrenut s ciljem da Zagreb postane okupljalište domaćih i stranih ljubitelja glazbe, poput Beča i Praga, i da se na njegovim ulicama i u dvoranama pjevaju adventske i božićne pjesme na svim jezicima svijeta, kazali su organizatori. Članovi Prosudbenoga povjerenstva na čelu s maestrom  Vladimirom Kranjčevićem, skladatelj Davor Bobić i mag. muz. Jana Haluza pratit će nastupe te dodijeliti priznanja za najbolje izvedbe.

U sklopu festivala održat će se humanitarna akcija 'Djeca za djecu', a prikupljena sredstva bit će namijenjena djeci oboljeloj od malignih bolesti. Koncert dječjih zborova u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) održat će se 15. prosinca u 19 sati i izravno prenositi na društvenim mrežama kako bi ga mogli pratiti 'mali borci', kojima je koncert namijenjen.

Idućeg dana u 17 sati ispred HNK nastupaju dječji zborovi osnovnih škola. Lušić je kazala kako je to prilika građanima da poslušaju dječje izvedbe, posebno jer su ti koncerti tradicionalno zatvorenog tipa. Ulaz je na sve koncerte, osim onog u MUO, slobodan uz mogućnost donacije za djecu oboljelu od malignih bolesti.

O Festivalu je za Dobro jutro, Hrvatska govorila Ivana Lušić, a Shayan i Donna Spanta iz Irana izveli su božićnu pjesmu na perzijskom.