Zagrebačka filharmonija i Ivo Pogorelić u Lisinskom

Jedan od najvećih svjetskih pijanista - Ivo Pogorelić - večeras u dvorani Lisinski - nakon šest godina ponovo je nastupio sa Zagrebačkom ilharmonijom. Koncert je rasprodan danima unaprijed, a nakon 15-ak godina maestro Pogorelić prvi je put dao izjavu za medije - HRT-u.

Koncertom je ravnao maestro Pavle Dešpalj, a Pogorelić je tom prilikom izveo Chopinov 2. koncert za klavir i orkestar u f-molu, op. 21. Zagrebačka filharmonija odsvirala je još tri skladbe. Na repertoaru se nalazila jedna od najpoznatijih kompozicija klasične glazbe, uvertira Figarova pira Wolfganga Amadeusa Mozarta, te dvije skladbe hrvatskih skladatelja, 1. klasični koncert poznatog hrvatskog skladatelja, dirigenta i akademika Stjepana Šuleka, i Romantične varijacije na Krežminu temu počasnog šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije Pavla Dešpalja.

Ivo Pogorelić glazbenik je koji se rađa jednom u stoljeću i mi imamo privilegiju svjedočiti tom vremenu. Njegova zadivljujuća interpretacija glazbe potvrđuje jedinstvenost talenta i umijeća, a ugledni New York Times je napisao: 'Pogorelić svakom tonu daje osjećaj i izraz te svira kao da je 200 godina ispred našeg vremena'. Od kad je 1980., u dobi od 22 godine, na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Frederic Chopin prvi puta skrenuo na sebe pozornost svjetske javnosti, te ubrzo potpisao ugovor s prestižnom izdavačkom kućom Deutsche Grammophon za koju od 1982. ekskluzivno snima, Pogorelić je do danas senzacija gdje god se pojavi. Diljem svijeta redovito rasprodaje koncertne dvorane.

Koncert u Lisinskom bio je njegov prvi nastup sa zagrebačkim Filharmoničarima od 2011., koji su istsknuli kako je to bila rijetka i jedinstvena prilika čuti "genija na djelu" i osjetiti njegovu pijanističku briljantnost".