Najstarija kopnena životinja na planetu, kornjača Jonathan, priprema se za dolazak turista

On je turistička atrakcija vrijedna dugog puta. Divovska kornjača Jonathan vjerojatno je najstarija kopnena životinja na planetu i na izoliranom atlantskom otoku Svetoj Heleni tetoše ga i paze. 

Star je najmanje 185 godina i zamalo je suvremenik Napoleonu, koji je na Svetoj Heleni bio zatočen od 1815. do smrti 1821. godine. 

Jonathan se sada polako priprema za navalu posjetitelja jer je otok usred južnog Atlantika napokon dobio međunarodnu zračnu luku.

Jonathan je izvorno sa Sejšela, ali kako je dospio do Svete Helene nije poznato. Kao najpoznatiji stanovnik Svete Helene nalazi se na njezinim kovanicama i poštanskim markama. Vidi ga se i na staroj crno-bijeloj fotografiji ratnih zarobljenika iz Burskog rata koji se vodio s prijelaza 19. na 20. stoljeće. Polako se kreće bujnim vrtom guvernerove kuće i hrani se mrkvom, salatom, krastavcima, jabukama i kruškama koje mu pripremaju u guvernerovoj kuhinji.

Kada je bio mlađi i agilniji, bio je poznat po tome da je znao prekinuti utakmice kriketa na guvernerovom travnjaku i zavući se pod stolove na čajankama na otvorenom. Jonathan sada slijep, da je izgubio osjet njuha i već je debelo premašio očekivani životni vijek svoje vrste, koji je oko 150 godina. Ali je relativno dobra zdravlja i još uvijek čuje.