Zdenka Kovačiček s istom energijom već 60 godina na sceni

Večeras u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog glazbena diva Zdenka Kovačiček slavi 60. obljetnicu karijere. Uz mnogobrojne goste: Telefon Blues Band, Nipple-People, Valeriju Nikolovsku, Vandu Vinter i mnoge druge, kao gost iznenađenja nastupit će Rade Šerbedžija. Zdenku Kovačiček, u povodu slavljeničkog koncerta, posjetila je ekipa Dobrog jutra.

Zdenka Kovačiček jedna je od najvažnijih osoba na hrvatskoj glazbenoj sceni. Obilježila je hrvatski jazz, blues, rock, pop i šlagere. S 13 godina karijeru započinje u duu 'Hani', u kojem pjeva s Nadom Žitnik. Pa duo Hani je zapravo već tada donosio nekakvu novu glazbu u Hrvatsku, u Zagreb. Duo Hani je slušao američku glazbu, pa smo onda to prevodili na hrvatski jezik i to je postalo jako popularno,  prisjeća se Zdenka.

Nakon raspada dua Hani, Zdenka odlazi u inozemstvo, pjeva po američkim klubovima pokazujući sklonost prema soulu, bluesu i jazzu. Deset godina poslije s bogatim iskustvom vraća se u Hrvatsku. Na poziv profesora Vanje Lisaka nastupila sam na Opatijskom festivalu pjevajući jednu od možda vrlo rijetkih kompozicija s elementima jazza koju je napisao Miljenko Prohaska i to je bio moj početak ovdje u Hrvatskoj. Onda sam krenula u suradnju s Boškom Petrovićem, Prohaskom, Dičićem, Ličićem… Prvi moji počeci bili su jazz.

Pobjednica Opatijskog festivala 'Zbog jedne davne melodije' Zdenkina je najdraža pjesma. A najdraža pjevačica i uzor joj je Janis Joplin. Zato što je ona doživljavala glazbu kao što ju ja doživljavam. A to je onako potpuno! Potpuno, do kraja!  Te dodaje: meni najdraži projekt je bio 'Love Janis'. Taj mjuzikl u kojem sam, hvala Bogu i ljudima koji su mi to omogućili, kazalištu Komedija, mom bandu, Bogunoviću Pifu koji je vodio taj band - koji je tu Janis-mene pratio, pjevala…

Od ranog djetinjstva nastupa u kazalištu, a poslije i u rok- operama. Grička vještica, pa u Trstu u jednom lijepom mjuziklu, u Zagrebu Love Janis, LA Marlin, s Krešom Zidarićem sam glumila također…  2002. Zdenka osvaja prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin za najbolji ženski vokal. Iako vrlo ponosna, žali što nije dobila Porin i za jazz-glazbu. Tvrdi, premalo je jazz-klubova i promotora te glazbe. Bez Boška Petrovića koji je svoj život posvetio samo jazzu, uspio opstati, onako držao je sve konce... Poslije Boška, teško da će netko opstati samo s jazzom, jer to nije lako

Premda je izabrala novinarstvo, i kći Zdenke Kovačiček voli glazbu… Doći će na moj koncert, naravno. Ponosna je na mene! U New Yorku kad je studirala kad je čula u nekom disco klubu moj glas, nije mogla vjerovati, bilo joj je poznato... Došla je do DJ-a i molila ga je da joj pokaže taj omot ploče. To je bila moja ploča. I ono - počela je vrištati! I bila je jako ponosna!

I Zdenka može biti ponosa,  jer 60. godišnjica je te s punim pravom otvorenog srca pjeva 'Žene za sva vremena'.