Maurizio i Daniela u Hrvatskoj našli novi dom

I dok mnogi odlaze iz naše zemlje, nekima ona postaje novi dom. Upoznajte Danielu i Maurizija, supružnike iz Bolivije, koji su prije dvije godine došli u Hrvatsku i ovdje odlučili ostali.

Daniela Alejandra Gumiel Pardo i Maurizio Andres Munoz Gonzales dolaze iz Bolivije. Njemu je 29, a njoj 26 godina. Iz Južne Amerike u Hrvatsku su stigli prije 2 godine. I tu planiraju ostati. Moja baka je iz Postira na Braču i došla je u Boliviju kad je imala tri godine,  otkriva Maurizio. U Hrvatsku smo odlučili doći jer Maurizio tu ima obitelj, ja nisam puno znala o Hrvatskoj, sada sam tu, volim ovu zemlju, sretna sam,  kaže Daniela.

Trenutno stanuju u studentskom domu Cvjetno naselje. Maurizio studira grafički dizajn dok je Daniela na doktorskom studiju anesteziologije. Upoznali su se prije 11 godina na sajmu u Boliviji, a samo trinaest dana nakon vjenčanja sjeli su u avion i došli u Zagreb. Vjenčanje je bilo u Boliviji. Nije bilo puno ljudi, samo obitelj, bilo je lijepo, plesali smo puno, jeli tipičnu hranu,  otkriva Daniela i dodaje Bolivija je lijepa, ali život je težak. Plaća nije dobra i zarađujemo malo novca za puno posla. Maurizio ističe da je način život vrlo slična – i tamo i ovdje su ljudi druželjubivi, svi imaju prijatelje, nađu vrijeme za kavu i vole jesti.

Naučiti hrvatski nije nimalo laka misija, ali ne i za ovaj par. Svaki dan po nekoliko sati bruse svoje znanje hrvatskog. Hrvatski jezik je težak, vi znate da je. Ali sviđa mi se. Ja sam prvi put tu u Hrvatskoj čula jezik,  kaže Daniela, a Maurizio priznaje da mu muke zadaju padeži i palatali ( č, ž, š), ipak svaki dan učim malo pomalo.  Oboje vole slavonsku kuhinju, jer je, kažu, slična bolivijskoj. Zagreb im je zanimljiv zbog mnoštva događanja, ali im je najljepša Pula.

Za razliku od nekih koji napuštaju Hrvatsku, Lijepa Naša postala je Danieli i Mauriziju obećana zemlja u kojoj vide svoju budućnost.