Svečana projekcija dokumentarnog filma o Miri Gavranu

Večeras će se u zagrebačkom Kinu Europa u 19.30  održati svečana projekcija dokumentarnoga filma o književniku Miri Gavranu.
 
Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961.) hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih petnaestak godina. Djela su mu do sada prevedena na 40 jezika i objavljena u više od 200 izdanja u domovini i inozemstvu, a prema njegovim dramskim djelima izvedeno je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta koje je vidjelo približno 3 milijuna gledatelja. Jedini je živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, na kome se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj pod nazivom Gavranfest.

Među njegovim kazališnim tekstovima ističu se drame: Kreontova Antigona, Noć bogova, Ljubavi Georgea Washingtona, Čehov je Tolstoju rekao zbogom, Najduži dan Marije Terezije, Kraljevi i konjušari, Shakespeare i Elizabeta, Pacijent doktora Freuda, Muž moje žene, Kad umire glumac, Zaboravi Hollywood, Sve o ženama,Sve o muškarcima, Vozači za sva vremena, Hotel Babilon, Kako ubiti predsjednika, Zabranjeno smijanje, i Nora danas.


Dobio je dvadesetak književnih i kazališnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i nagradu Central European Time (1999.), koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, te nagradu Europski krug (2003.) za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima. Usto je trostruki dobitnik Nagrada za dramsko djelo 'Marin Držić' Hrvatskog ministarstva kulture za tekstove Kad umire glumac, Zabranjeno smijanje, i Nora danas.

Dokumentarni film Miro Gavran
, snimljen u proizvodnji Hrvatske radiotelevizije, iznoseći jednostavne sličice iz Gavranova života i djelovanja, omogućuje gledateljima da uđu u književnikov privatni i profesionalni život te spoznaju ishodišta i stremljenja u njegovu stvaralaštvu.
 
Scenarist je i redatelj Zdravko Fuček, snimatelji su Dušan Vugrinec, Ivan Brezovec, Siniša Galar, Milorad Tapavički i Darko Krakar, snimatelji tona Kruno Ljubanović, Željko Dudić i Mario Šlipogor, majstori rasvjete Mario  Vučković, Željko Vršćak, Branko Šindler i Damir Radinović, producenti Drago Škobić, Suzana Ivančić i Miro Mioč, grafička dizajnerica Marina Periša, montažer Filip Karabelj, a autor glazbe Zrinko Tutić. Rukovoditelj Produkcijskoga odjela za dokumentarni program Hrvatske radiotelevizije je Vladimir Brnardić.
 
U emisiji Dobro jutro, Hrvatska Miro Gavran te scenarist i redatelj Zdravko Fuček govorili su o tome kako se snimao dokumentarni film kojeg će moći vidjeti i gledatelji Prvog programa Hrvatske radiotelevizije (HRT HTV 1) 20. prosinca u 21.10.