Claustra projekt – kameni branici Rimskog Carstva

Claustra projekt – kameni branici Rimskog Carstva započeo je u proljeće 2014. s ciljem revitalizacije povijesnog rimskog limesa na području Hrvatske i Slovenije.

Kasnoantički obrambeni zid, Claustra plus, zajednički je spomenički projekt  arheologa koji žele očuvati kulturnu i prirodnu baštinu od središta Rijeke do Posočja u Sloveniji. Samih zidova ima danas 40 km, osim zidina tu su i utvrde, tvrđave i utvrđeni gradovi koji su dio tog velikog sustava koji brani Italiju od navala barbara,  otkriva Ana Golja, arheologinja i kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja

Ali, taj zid danas više ne razdvaja. Nije to tek neka hrpa kamenja, to je zid koji potječe iz 3.stoljeća, ostatak vremena, života, kulture i surađujemo sa Slovenijom i to je sada zid koji spaja,  ističe Irena Grdenić, Primorsko-goranska županija. A spojiti se želi turističke zajednice s građanima pa će iduće godine opet biti i dana, ali i Rimskih noći. Radit ćemo i arheoskope - to su dalekozori kroz koji možete vidjeti 3D rekonstrukcije samih zidina jer nisu svugdje lijepo pohranjene nego ih vidite u tragovima, a kada budete vidjeli, vidjet ćete sve,  kaže arheologinja Golja.

Claustra će utjecati i na turistički razvoj županije jer uz putove Frankopana postojat će oni Claustre. Budući da se Claustra proteže zaleđem, Grobinščina, Jelenje, Klana oko Pasjaka, sve su slabije razvijeni i nadam se da će se time to područje turistički razviti,  kaže Irena Grdenić.

Projekt Claustre završit će za dvije godine. Iznosi 2 milijuna eura, od čega je 85 % bespovratih sredstava iz EU Fonda za regionalni razvoj, a 240 tisuća eura dat će Županija.