Schmidtov "Agape" uzburkao i zagrebačku publiku

Redatelj Branko Schmidt ponovno svojim filmom zadire u pore naše stvarnosti o kojima se rijetko govori, koje su tu oko nas, ali kao da je bolje ne vidjeti ih. Filmom "Agape" uzburkao je javnost još ovog ljeta u Puli na premijernoj projekciji, a evo kako je prošla zagrebačka premijera.

Dugometražni igrani film Agape HRT-ova redatelja Branka Schmidta koji je nastao u produkciji Telefilma priča je o svećeniku pedofilu i ljubavnom trokutu s dvojicom krizmanika. Film govori o Božjoj milosti i ljubavi Boga prema čovjeku zabludjelome na krivi put. Radnja filma prati put svećenika Mirana, koji uz pripremu krizmanika za obred krizme, proživljava osobnu dramu i suočava se sa samim sobom. Agape znači ljubav Boga prema čovjeku jer Bog ljubi svakoga. Dok ljudi osuđuju i osvećuju se, Bog ukazuje i milostivo prašta.

Scenarij je dorađivan 185 puta u četiri godine, a njime Schmdit zatvara filmsku trilogiju nakon Metastaza i Ljudoždera vegetarijanca. Na scenariju je radio i jedan od naših najtraženijih glumaca - koji se u ulozi svećenika prvi put pojavljuje na filmskom platnu. Uz Gorana Bogdana, koji tumači svećenika Mirana, u filmu glume Pavle Čemerikić, Denis Murić, Darija Lorenci Flatz, Dražen Šivak, Emir Hadžihafizbegović, Alan Katić, Nela Kocsis i Robert Ugrina.

Iako film propituje jesmo li osuđujuće društvo bez dokaza - Agape, kao što sam naslov ukazuje bavi se najprije ljubavlju.