Od sada oturo, čuturo i saku-blok iz Kalija u svijet

Novi iskorak u industriji prerade ribe u našoj zemlji još jednom se bilježi upravo na širem zadarskom području: zadarska tvrtka Marikomerc će u svojim pogonima u Poličniku prerađivati kaljsku tunu za japansko, ali i druga svjetska tržišta.

Dok je dosad tuna uzgojena u kavezima u zadarskom akvatoriju smrznuta putovala za Japan, ova cijenjena riba prvi se put prerađuje u Hrvatskoj. Kali tuna ovim smanjuje svoje troškove, Marikomerc dobiva punu zaposlenost  i iskorak u proizvodnji po svjetskim standardima, japanski partneri dobivaju vrhunski proizvod,  a regija nova zapošljavanja, znači svi dobivaju, tako je potpisivanje ugovora između Marikomerca, Kali tune odnosno japanskog vlasnika (Jiro Kambe) i  tvrtke Uoriki koja ima je vodeći japanski maloprodajni lanac ribe komentirao direktor Marikomerca Goran Dell'Orco. Jednogodišnji ugovor za preradu 50 tona tune vrijedan je 10 milijuna kuna, kazao nam je Dell'Orco. Nije toliko stvar u vrijednosti jer ono što Hrvatska dobiva je to da je hrvatski čovjek savladao tehnologiju i može ponuditi robu na zahtjevnom japanskom i američkom  tržištu . Dokazali smo da mi to možemo, podigli smo i naše standarde gotovo na japanske jer nismo mi bili daleko od toga ali smo ipak otišli jednu stepenicu više i mi sad te standarde primjenjujemo i u našoj proizvodnji, tvrdi Dell'Orco. 

Naime zahvaljujući novoj tehnologiji smrzavanja na -60 stupnjeva, uzgojena tuna će se filetirati u Marikomercovom pogonu u zadarskom zaleđu odnosno u poslovnoj zoni u Poličniku. Mi je smrznutu prebacujemo u kontejnerima na -60 tu kod nas i onda od nje radimo 10-ak pozicija tune koje Japanci zovu svojim nazivima oturo-čuturo-filet-ispod fileta, a oni najviše cijene tzv saku-blok, to je jedan dio potrbušine tzvane, koji u Hrvatskoj i u Europi nema toliku cijenu ali oni ga cijene zato što je mastan, ta se roba konzumira sirova, i onda znate kolika razina higijene u proizvodnji mora biti prisutna.

Nakon prerade u Poličniku jadranska tuna će put elitnih europskih, američkih i naravno japanskih restorana. Ovim je Marikomerc koji se već 27 godina bavi preradom ribe napravio novi izvozni iskorak, a  suradnja s Kali tunom i japanskim partnerom potvrdit će se i kroz izgradnju novog pogona u Poličniku.

Ovim poslovnim projektom broj od 75 zaposlenih u Marikomercu povećat će se za 30-ak novih radnika, a ribarska industrija na zadarskom području još jednom je potvrdila  da tradicija u suradnji s novom tehnologijom i dobrim poslovnim njuhom daje rezultate na svjetskoj razini.