Šumska bajka i najveći Djedica u Hrvatskoj

Odrasli nikako da se dogovore treba li djedicu koji donosi darove zvati Djedom Mrazom ili Djedom Božićnjakom. Djecu će više zanimati činjenica da se najveći djedica u Hrvatskoj nalazi nedaleko goranskog naselja Lič i zapravo je samo jedan u nizu zanimljivih sadržaja izletišta nazvanog Šumska bajka.

Drveni Djed Mraz ili Djed Božićnjak iz goranske Šumske bajke visok je četiri metra i težak tri tone, a puna ga je dva mjeseca motornom pilom izrađivao Dario Hobec iz Ivanca. Osim izrade, vrlo je zahtjevan bio i transport velike skulpture od mjesta izrade do Liča, kaže idejna začetnica poduzetničko-turističkog projekta izletišta Renata Juričić.

Turistički uspješnu 2017. Općina Fužine privest će kraju s rekordnih, više od 30 tisuća noćenja, s tradicionalno najmasovnijim, podnevnim ispraćajem Stare godine u Hrvatskoj, ali i jednim novim i originalnim sadržajem nedaleko naselja Lič.

Netom prije divovskog Djedice u izletište je dopremljen i tek nešto manji poštanski sanduk, kako bi najmlađi posjetitelji mogli ostaviti svoje poruke u kojima su zabilježili kakve bi darove željeli dobiti tijekom nadolazećih blagdana. U Šumskoj bajci će, uz zabavne programe, biti posebno zanimljivo tijekom adventskih nedjelja uz vožnju djece saonicama i različite igre.

Stanari Šumske bajke su i drvene skulpture s likovima iz dječjih priča: tri praščića, vuk, Crvenkapica, lovac... Osim bajkovitih, u izletištu ima i pravih životinja. U tamošnje ograđene prostore prvi su uselili jeleni i divlje svinje, a ne manjka niti ostalih sadržaja za dječju igru.

Zanimljivo je znati i to da je ideja o uređenju izletišta nastala nakon ledoloma koji je 2014. godine pogodio Gorski kotar. Naime, tijekom uklanjanja polomljenih stabala nastala je velika čistina koja je prepoznata kao povoljna lokacija za uređenje izletničkog prostora. Organizatori očekuju da će Šumska bajka posjetiteljima bit zanimljiva i tijekom prolejća, ljeta i jeseni.