Vaš liječnik će vas primiti, ali nakratko

Za polovinu svjetske populacije konzultacije s liječnikom primarne zdravstvene zaštite traju manje od pet minuta. Konzultacije prosječno traju od 48 sekundi - u Bangladešu do 22,5 minute u Švedskoj. U Sjedinjenim Državama kontrola i razgovor s liječnikom prosječno traju oko 20 minuta, pokazalo je britansko istraživanje.

Kraće vrijeme trajanja konzultacija za pacijenta znači potencijalno lošiji ishod bolesti i lošije zdravstveno stanje, a za liječnika znači sindrom izgaranja na poslu, pišu na online stranicama časopisa BMJ Open dr. Greg Irving i njegovi kolege sa Sveučilišta Cambridge.

Znanstvenici su proučili 178 ranije provedenih studija na engleskom, kineskom, japanskom, portugalskom, ruskom i španjolskom jeziku, pokrivši pritom 67 zemalja svijeta i više od 28,5 milijuna evidentiranih konzultacija s liječnicima primarne zdravstvene zaštite.

Ustanovili su da u osamnaest zemalja, u kojima živi gotovo polovina svjetske populacije, razgovor i pregled traju manje od pet minuta. U drugih 25 zemalja konzultacije traju manje od 10 minuta. Zabilježeno je i da se u razvijenim zemljama vrijeme koje pacijent provede na konzultacijama sa svojim liječnikom opće prakse postupno produljuje. U Sjedinjenim Državama se u kratkom razdoblju razgovor s 15 minuta produljio na 20., piše dr. Irving, dodajući kako u tom slučaju pregled ne mora nužno biti i kvalitetniji.

Irving i kolege su zabilježili da se duljina konzultacija smanjuje u zemljama sa srednjim dohotkom. U Kini se, primjerice, liječnici s pacijentom zadrže prosječno dvije minute.

Duljina konzultacija u raznim zemljama ovisi o tomu koliko se novca ulaže u zdravstvenu zaštitu građana na državnoj razini, o broju liječnika primarne zdravstvene zaštite na 1000 stanovnika i o sindromu liječnikova izgaranja na poslu.

Korelacija između vremena konzultacija i njihova ishoda mogla bi biti sve značajnija s obzirom na starosnu dob stanovnika industrijaliziranih zemalja, smatra Robin Osborn iz njujorške zaklade Commonwealth. Osborn, koji nije sudjelovao u istraživanju, tijekom 2015. je s kolegama proveo studiju među liječnicima opće prakse u 20 zemalja čiji je cilj bio ustanoviti u kojoj je mjeri važna briga za pacijenta s obzirom na sve kompleksnije potrebe u zdravstvu. Da bi se zajamčila dostupna i kvalitetna zdravstvena skrb za bolesne i za pacijente sa složenim zdravstvenim problemima, po njegovu je mišljenju najvažnija vrlo jaka infrastruktura u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kazao je za Reuters.