U Labinu otvorena socijalna zadruga Humana Nova

Socijalna zadruga Humana Nova, nakon Čakovca i Zagreba otvorena je i u Labinu. Sortirnica je to tekstila koja posluje na tržišnim principima, s ciljem zapošljavanja teško zapošljivih građana: invalida, samohranih majki te pripadnike romske nacionalne manjine.

Prema nekim statistikama, tekstil koji bi mogao trajati deset godina, nosimo svega tri. Nakon toga bacamo, ili darujemo. Od toga živi udruga Humana nova. Ukoliko se roba ne razvrsta, cijenom ne može pokriti ni troškove prijevoza.

Vrijednost tekstila bez sortiranja je ispod 50 lipa. Mi taj tekstil sortiramo i na sve moguće načine pokušavamo dobiti što veću cijenu. Što je čišći tekstil, odnosno, što je bolja kvaliteta, mi dobijemo i bolju cijenu, objašnjava Marijan Galović, upravitelj socijalne zadruge Humana Nova.

Trenutačno prikupljaju 15 tona ljetne odjeće za kupca iz Nove Gvineje. Zimski predmeti namijenjeni su lokalnom tržištu.

Arnel Vehabović prije ovog je posla pet godina radio kao krojač. Ovdje sam došao prije dva dana, dobio sam posao i super mi je, kaže. Nekima, poput Dine Belušića koji je slabovidan, ovo je prvi posao.

Prvo što ovdje naučite je da se mnoge stvari ne bacaju, kaže stalni zaposlenik, a ranije sezonski konobar, Ivan Matić. Cilj Humane Nove je u idućoj godini imati sedam zaposlenih. Svi bi bili suvlasnici tvrtke.