Večer nacionalnih manjina u Bjelovaru

Bjelovar je nadaleko poznat po Večeri nacionalnih manjina - jednoj od najvećih folklornih smotri u Hrvatskoj. Bjelovarsko-bilogorska županija ima najviše registriranih manjina u zemlji. I ove je godine 10-ak kulturnih udruga pokazalo bogatstvo gastronomije i folkora.

Nema boljeg dočeka publike od raskoši tradicionalnih kuhinja. Češke knedle sa zeljem i šunkom, romska sarma, mađarski pikantni ili bosanski slatki zalogaji i još mnogo toga iz Poljske, Slovačke, Slovenije i drugih zemalja - odakle su recepte njihovi preci donijeli u Hrvatsku.

Za sve je zaslužna ideja bjelovarske Češke obeci koja je prije 10 godina odlučila okupiti i druga manjinska kulturna društva na velikome koncertu u Domu kulture. Uskoro je on postao premalen za sve veći interes i društava i publike, pa se ova najveća jesenska manjinska smotra u nas održava u bjelovarskoj Sportskoj dvorani.

Čak 400 članova različitih kulturnih društava pjevalo je, plesalo i sviralo u prepunoj Sportskoj dvorani. Na ovogodišnjoj smotri predstavilo se 9 manjina, a kao posebni gosti bjelovarski HORKUD Golub i bošnjački ansaml Bosnia folk iz Zenice.