Božićnica za kravice

Inicijativa načelnika Svetog Đurđa, male općine u Varaždinskoj županiji, rasveselila je sve. Odlučeno je da božićnice dobivaju svi - od umirovljenika do studenata. Već drugu godinu zaredom božićnice dijeli i kravicama. I ove će godine za Božić svaka krava dobiti po sto kuna, kako bi podržali mljekare kojih je, nažalost, sve manje.

Od nekad pedesetak kućanstava s kravama, gospodin Josip Kos u svojem je selu, kaže, ostao jedini. Danas ima 21 kravu, no situacija je daleko od idealne. Sretne blagdane njegove su kravice ipak dočekale prošle godine - dobile su svaka po sto kuna božićnice.

Božićnice je dobilo tristo općinskih krava, dobit će ih i ove godine. A dobre vijesti i za sljedeću godinu. Od sljedeće godine pomoći ćemo s još većim iznosom, 120 tisuća kuna, dakle s 200 kuna po kravi i još ćemo plaćati umjteno osjemenjivanje krava, najavio je načelnik općine Josip Jany.

Koliko će ovaj neobičan potez općinskog načelnika, uz ostalo, pomoći u oživljavanju hrvatskoga sela, posebice posrnulog mljekarskog sektora pitanje je, no u svakom slučaju - hvalevrijedna inicijativa.