Pravi glazbeni krimić sa zagrebačkim štihom

Tko je ubio Faraona Keopsa Ra? Ubojstvo o kojem priča cijeli Zagreb 20-ih godina prošlog stoljeća, oživjet će nakon dva mjeseca priprema na sceni Kazališta Komedija.

Glazbeni krimić Faraon iz Ilice je mrtav autorskog tima Milane Vukov Runjić, Ane Tonković Dolenčić i Ivana Josipa Skendera i u režiji Krešimira Dolenčića, u kazalište vraća duh i život nekadašnjeg Zagreba, napetu radnju, detektive, glazbu, ples i smijeh. Glumački ansambl te dio baleta, orkestar i zbor, predvođeni dirigentom Krešimirom Batinićem, ovih dana marljivo rade na posljednjim detaljima kako bi sve bilo savršeno spremno za petak, 1. prosinca, kada je zakazana svečana praizvedba.

U stanu u zagrebačkoj Ilici pronađen je mrtav kiromant i vidovnjak Franc Keopček poznatiji pod imenom 'Keops Ra'. Najveće sumnje padaju na njegovog pomoćnika Alfreda Makajca, a kako je Keopček bio veliki zavodnik svojih mušterija nježnijeg spola, o nemilom će se događaju razgovarati i sa svim ljubiteljicama njegovih seansi, kao i s njihovim muževima. Zaplet je ovo predstave Faraon iz Ilice je mrtav. Glazbeno-kazališni spektakl Faraon iz Ilice je mrtav  nastalo je prema kompleksnom književnom djelu Milane Vukov Runjić koje balansira između krimića, melodrame i društvene kronike, a vraća nas na zagrebačke ulice dvadesetih godina prošlog stoljeća. Predstava je prepuna neočekivanih obrata, otkrivaju se stare tajne i prepliću ljubavne zavrzlame, a publiku ostavlja u neizvjesnosti sve do same završnice i uzbudljivog raspleta. Zarazni glazbeni brojevi dodatno će oživjeti sliku i atmosferu života nekadašnjeg građanstva, a iako se radnja odvija prije gotovo 100 godina, društvo je u mnogočemu slično onom suvremenom.

Glavne uloge pripale su mladim glumcima Dajani Čuljak, koja će zaigrati Edvinu pl. Podolsky, te Ivanu Čuiću koji igra Saschu Ackermana. Saša Buneta zaigrat će Šlager pjevača, Tetu Miciku igra Jasna Palić Picukarić, a udovicu Podolsky, Sofiju Vondelar, utjelovit će Mila Elegović. Uloga Gregora pl. Podolskog pripala je Draženu Bratuliću, a Franca Keopčeka, poznatijeg pod imenom Faraon Keops Ra Goranu Malusu. Tu su još i Fabijan Pavao Medvešek u ulozi Faraonovog asistenta Alfreda Makajeca, Zlatko Ožbolt kao Dimitrije Lapčević, Ana Magud kao Veronika Skerlecz te Nera Stipičević kao Liječnica Inga. U ulozi Saschinog oca Jakoba Ackermana gledat ćemo Vida Baloga, Lepa Pepa je Nina Kaić Madić, Rozana Rozental Ra Lana Blaće, Hermina Čoh Jadranka Gospodnetić i Ana Zebić, a Larisa Marak Adela Gajer.

Scenografkinja je Dinka Jeričević, a kostimografkinja Tea Bašić, a svoj koreografski pečat dat će već dobro poznat Komedijin suradnik Igor Barberić. Osim odličnog glumačkog postava u predstavi sudjeluju i orkestar te članovi baletnog ansambla Kazališta Komedija.

Što publika može očekivati od nove produkcije zagrebačke Komedije te kako su tekle pripreme za novu predstavu, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su redatelj Krešimir Dolenčić i glavni glumic Dajana Čuljak (Edvina pl. Podolsky) i Ivan Čuić (Sascha Ackerman).