Srcem se može vidjeti mnogo više

Već više od 60 godina aktivna je Udruga slijepih grada Kutine i dijela Sisačko moslavačke županije. Organiziraju susrete i radionice za izradu nakita i mnogih drugih predmete a njihovi su članovi prije par mjeseci snimili i prvu pjesmu 'Bijeli štap'.

Pjesmu 'Bijeli štap' izvodi  Tea Šarić, a napisala ju je Kristina Semenjuk. Izašla je iz radionice Udruge slijepih grada Kutine i dijela Sisačko-moslavačke županije. Udruga postoji od 1955., ima 60 članova. Prepoznatljivi su po mnogobrojnim aktivnostima. Grad Kutina sufinancira rad udruge putem projekata. Posljednji projekt koji su prijavili, a koji je grad financirao, nabava je računala s mogućnošću pisanja gdje je softverski program prilagođen za slijepe osobe. Mogli bi biti primjer kako udruga treba biti aktivna i kako se treba predstavljati - da bude prepoznatljiva te da, na kraju krajeva, skrene pozornost javnosti na probleme slijepih osoba,  hvali ih Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.

Problema, naravno, imaju, ali ih razgovorima i druženjima u udruzi nastoje ublažiti i riješiti, kaže nam tajnica udruge Brankica Mudrić, koja je s njima pet godina. Došla je kao pripomoć i ostala. Divno je s njima raditi. Svake druge srijede mi imamo radionice kao sada. Radi se ručni rad, nekad se priča, nekad se pjeva,  kaže Brankica.

U ugodnoj i opuštenoj atmosferi, zadivljujuće vješto nastaju različiti radovi od perlica i papira. Pokazuju se i talenti, poput onoga Kristine Semenjuk, koja iza sebe ima šest knjiga poezije i članica je Društva hrvatskih književnika. Udruga slijepih grada Kutine i dijela Sisačko-moslavačke županije, uz potporu volontera, pomaže potrebitim članovima izvan grada.

Neprekidno rade na novim projektima. Planovi, i dalje pisati lokalne projekte, razne edukacije za naše članove, nabavku opreme i dalje za ostvarenje njihovih prava, pravo na osobnu invalidninu neovisno da li radite ili ne radite, da je ne može izgubiti. U našim članovi ima jaku puno umirovljenika i oni imaju sreću što su u mirovini i imaju neka primanja. Nije problem njih, problem je moje generacije mladih, jer se jako malo zapošljava i jako puno moje generacije i mlađih neće ima mirovinu,  ističe Mario Merhaut, predsjednik Udruge,.

Uz entuzijazam ovih ljudi, pomoć lokalne i državne vlasti te senzibiliziranje svih nas - ne bi se smjelo dovesti u pitanje rješavanje iznimno važnih problema slijepih i slabovidnih osoba, kako bi im se stvorili tehnički i zdravstveni preduvjeti za lakši život. Pokazali su nam da se srcem može vidjeti mnogo više.