Na amsterdamskom Festivalu svjetlosti i Ai Weiweijeva instalacija

Instalacija kineskog umjetnika i disidenta Ai Weiweija naziva "Thinline" jedno je od 36 umjetničkih djela koje od danas osvjetljuju Amsterdam u sklopu šestoga po redu Festivala svjetlosti, pišu britanski mediji.

Svjetleće su instalacije raspoređene po najpoznatijim simbolima grada, a uz Weiweijev "Thinline" ondje će biti izloženo i djelo Cecila Balmonda. Sve su ovogodišnje instalacije izrađene posebno za amsterdamski festival koji čine dva djela - jedan u pješačkoj gradskoj zoni, a drugi na vodi pitoresknih gradskih kanala.

Vodenu izložbu, koja će trajati do 21. siječnja 2018. čini 21 umjetničko djelo. Među njima je Weiweijeva šest i pol kilometara duga svjetleća linija koja presijeca grad i predstavlja granicu.

Balmondova instalacija "Infinita" ima geometrijski oblik i podsjeća na razlomljenu plutajuću piramidu koja se odražava u vodi i predstavlja bit naše egzistencije i sve ono što se nalazi pod njezinom površinom. Dio izložbe u pješačkom dijelu grada otvoren je do 7. siječnja 2018., a posavljen je na području povijesnoga pristaništa Marineterreina.