U Centru Ozana niti ove godine ne miruju

Ovih su dana u Centru za rehabilitaciju i radne aktivnosti osoba s intelektualnim poteškoćama Ozana iz Zagreba posebno aktivni. Uz uobičajene aktivnosti izrade igračaka, šalova i raznih ukrasa počinju s izradom božićnih ukrasa i personaliziranih adventskih vijenaca koje možete naručiti i kupiti te tako pripomoći skromnom budžetu Centra.

Već dvadesetak godina Udruga i Centar za rehabilitaciju i radne aktivnosti Ozana u Zagrebu provodi psihosocijalne poludnevne programe za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Trenutačno za njih 50-ak. Svakodnevni program obuhvaća različite radnoterapeutske radionice od šivanja, keramike, štrikanja, kukičanja, likovne radionice. Znači imamo i ples, plicanje, to je različiti sklop aktivnosti,  kaže Valentina Kovačec, soc. radnica, tajnica Udruge Ozana.

S cljem povećanje razine samopouzdanja i socijalne kompetencije štićenika centra pokrenut je trogodišnji program Ozana, vrt dobre nade. Kroz taj program smo pokrenuli štrikeraj caffe. To je jedna prava inkluzivna radionica , dakle, dolalze ljudi iz susjedstva, iz cijelog grada koji s našim korisnicima zajedno rade , naši korisnici se vježbaju, susreću ljude iz malo šire socijalne mreže. Vježbaju se kako pripremiti neki napitak za jedno puvuće samostalno i neovisno življenje,  otkirva Vjera Lukavečki, ravnateljica Centra Ozana.
Trenutačno provode program Ozana u zajednici, asistent u susjedstvu. Nakon druženja u štikeraj cafeu vidjeli smo da ovdje dođu starije osobe, usamljene. S njima se razgovaraju i vidjeli smo da bi mogli pomoći. Da naši korisnici pomažu starijim i nemoćnim susjedima,  naglašva ravnateljicaLukavečki. Kako bi se razbile ili umanjile predrasude prema osobama s invaliditetom korisnici Centra Ozana odlaze u škole gdje učenike podučavaju svojim vještinama - filcanju, izradi ukrasa za bor i jaslica. Uz pomoć edukacijskih terapeuta i vrijednih ruku korisnika centra nastaju razne igračke, ukrasi i svijeće. Vunu im donira talijanska udruga Gomitola rosa čiji su članovi zadivljeni njihovim radovima. Od velike koristi su i volonteri.

Kako bi poboljšali oskudan budžet centra, ususret blagdanima 1. i 2. prosinca organizirana je izrada adventskih vijenaca, a od 11. do 15. prosinca u starogradskoj vijećnici u Zagrebu bit će otvorena prodajna izložba cjelogodišnjeg rada štićenika centra za rehabilitaciju i radne aktivnosti Ozana.

U bogatstvu ove raznolikosti svatko može naći nešto za sebe te pritom učiniti dobro djelo - nagraditi one koji su u taj uradak ugradili najbolji dio sebe.