Kolende na otoku Hvaru

Pjevanje i pripreme za Božić već su počeli na otoku Hvaru. Od sv. Kate, prateći svetačke blagdane koji dolaze kroz Advent sve do Sveta tri kralja. Zavirit ćemo u škrinju starih običaja Staroga Grada.


Stigla je zima na otok Hvar, opustjelo je... No ipak, otočani najviše vole upravo ovaj period u godini. Eto u ljetnim mjesecima se vrlo rijetko i viđamo. Svak je o svom poslu, svak je u žurbi, svak je u turizmu. Naravno, to je tako i ne može se drugačije,  objašnjava Ante Stančić. Kolendot idemo u kuće. Kad je sv. Kata, onda idemo u kuće Katija, Katicih i tako dalje. Poslje nje slijedi sveti Andrija, onda sveti Nikola, pa Lucija. Uvijek se gleda da netko u kući bude tog imena
Kad kolendari dolaze domaćin kuće pita ženu: Dobri su, hoćemo ih pustiti u kuću? Žena kaže pozovi ih. Domaćin otvara vrata, i poziva kolendare: Ajde uđite, uđite... Dovoljno je čašica prošeka, dvi hrustule, malo pašuratih, po starinsku osvježit grlo i uz pjesmu proslavit imendan. Nama je ipak najvažnije ovo druženje.

Ove pjesme imaju snažnu vezu s davnim neprekinutim korijenima, a neki napjevi potječu još iz doba Petra Hektrorovića i renesanse. Kolendarski običaji i druženje svakako će otočanima skratiti duge zimske noći. A tko zna možda se i dogodi i ljubav.