Otvorena 'Lavanda', kućanska zajednica Doma za starije na Kantridi

Treća kućanska zajednica Doma za starije osobe Kantrida otvorena je u objektu B, na petom katu. Opremanje zajednice 'Lavanda' sufinancirano je u europskom projektu prekogranične suradnje 'STAR', Starost bez granica.

U prostoru koji je nekad koristilo 40 korisnika, uređena je kućanska zajednica 'Lavanda'. Iako u okviru institucije, zajednica je organizirana i opremljena kao običan stan, sa zajedničkom kuhinjom i dnevnim boravkom te jednokrevetnim sobama u kojima je osigurana privatnost svakog korisnika.

Specifičnost ove kućanske zajednice je u tome što korisnicima nudi i 'oazu' - prostor koji je opremljen za njegu četvrtog stadija demencije, kada ljudi više nisu svjesni, ali im je potrebna briga, mir i njega.

Vrijednost adaptacije prostora je veća od 800 tisuća kuna, od čega je pola osigurala Primorsko-goranska županija. Oprema je nabavljena u okviru projekta prekogranične suradnje 'STAR' Starost bez granica, financiranog u programu INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Sredstva iz istog projekta namijenjena su i za nabavu modernog sustava pomoći na daljinu 'Halo-pomoć' te edukaciju 65 radnika Doma o suvremenoj organizaciji rada i pristupu korisnicima u ustanovi.

Cilj projekta 'STAR' je uspostava cjelovitog sustava za dugotrajnu skrb o starijima izvan institucija, odnosno da se ljudima omogući što dulji boravak u vlastitom domu uz organiziranu pomoć educiranih volontera, obiteljskih njegovatelja i susjeda.

Uz Dom Kantrida partneri na projektu su Općina Hrpelje-Kozina, Obalni dom upokojencev Koper, Institut Trstenjak, PGŽ te ministarstva za socijalnu skrb Hrvatske i Slovenije. Dom Kantrida će, u okviru projekta 'STAR', koristiti oko 250 tisuća eura.

Domu Kantrida je danas uručen i certifikat 'Dom kvalitete E-Qualin' za iduće tri godine. Kantrida je prvi dom u Hrvatskoj koji je dobio taj status, ima ga od 2014. godine i u dobrom je društvu pedesetak europskih domova za starije. Taj sustav kvalitete prije svega ocjenjuje poboljšanje i razvijanje kvalitetnih i pozitivnih odnosa između korisnika i radnika te model kućanske zajednice kao koncept rada u domovima četvrte generacije.