Skup o Mediteranu, klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama

Danas u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje 'Zlatna vrata' u Splitu, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira regionalni forum za raspravu na temu 'Mediteran, klimatske promjene i prirodne katastrofe: odgovor Europske unije i Europski fond solidarnosti'.
 
Kakvi su klimatski trendovi i predviđanja za Hrvatsku i područje Mediterana? Kakav je proces dobivanja sredstava iz Europskog fonda za solidarnost? Koji su koraci sanacije štete prouzrokovane požarima i poplavama u Hrvatskoj?
Na ta, ali i mnoga druga pitanja odgovarat će i raspravljati hrvatske zastupnice i zastupnik u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Ivica Tolić i Željana Zovko te Ivica Vilibić, klimatolog iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, kao i Anđelka Toto-Ormuž iz europske udruge Fire Safe Europe.

Poseban uvid u ovogodišnje razmjere prirodnih katastrofa u Dalmaciji pružit će predstavnici najteže pogođenih županija - Splitsko-dalmatinske i Zadarske, kao i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. U forumu za raspravu sudjelovat će i Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split, Đordana Barbarić iz inicijative građana 'Split gori' te Karmen Maričić kao predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, krovnog izvršnog tijela zaduženog za aktivaciju Europskog fonda solidarnosti na nacionalnoj razini.

Forum za raspravu moderirat će Damira Gregoret Bobić, novinarka RTL Televizije, te Branimir Zekić, novinar Hrvatske radiotelevizije.

Uoči otvaranja za Dobro jutro, Hrvatska o forumu je govorio Ivica Vilibić , klimatolog iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.