65 godina FA 'Ivan Goran Kovačić' iz Siska

Velikim svečanim koncertom i prigodnim predstavljanjem monografije Folklorni ansambl 'Ivan Goran Kovačić' iz Siska proslavio je 65. obljetnicu. Više od šest desetljeća ansambl je mjesto okupljanja generacija Siščana koji gaje nesebičnu ljubav prema folklornom izričaju, druženju i zajedništvu te je istinski sisački brend.

Da su 'Goranovci' brend potvrdila je brojna sisačka publika koja je sve nastupe tijekom trosatnog programa ispratila pljeskom. Na pozornici su se izmjenjivale sve generacije folkloraša - od veterana, seniora, do onih najmlađih. Ansambl izvodi zahtjevan stilski folklor iz svih krajeva Hrvatske. Koreografiju su osmislili eminentni hrvatski etnolozi. Kao što su dr. Ivančan, pa mlađi Ivančan, prof. Šegović, splitski plesovi na primjer...tako da su sve to koreografije koje sa promjenama generacija vi morate stalno imati nivo jedne kvalitete da bi uopće mogli izvodit. otkriva Željkao Malić, predsjednik Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić.

Na pozornici često zajedno nastupaju generacije, pa i cijele obitelji. Gordana i Vinko Baričić u Folklornom ansamblu Ivan Goran Kovačić aktivno plešu, pjevaju i sviraju od 1973. U Slavonskom Brodu smo se upoznali u KUD-u Đuro Đaković jer smo oboje iz Broda i doselili smo se ovdje stjecajem okolnosti. Mi smo s tim folklorom proživjeli nečijih tri do pet života u takvom društvu, zabavi, pjesmi i veselju.

Svoju veliku ljubav prema folkloru, druženju i zajedništvu prenijeli su i na svoje dvije kćeri - Danielu i Ivanu. Nama su svi ovi mamina i tatina generacija kao druge mame i tate ili tetke ili ujaci...a naša generacija su zapravo bili naša druga braća i sestre.

I Ivan Popović,  veteran s više od 50 godina aktivnog djelovanja u folklornim ansamblima, iako ga je životni put odveo daleko od Siska, svojim prijateljima uvijek se rado odazove. Oduvijek je, kaže, volio svirati tambure. U ansamblu je počeo svirati s 5 godina i tu je ispekao zanat. Nakon odlaska i preseljenja u Đurđevac, nastavio sam se aktivno baviti u KUD-u Petar Preradović i evo danas nakon 33 godine moji su me prijatelji pozvali da uveličam ovu njihovu obljetnicu.

Goranovci su samo ove godine upisali više od 30 mladih tamburaša. Trenutno je aktivno više od 160 članova koji djeluju u 6 sekcija. Sve je više mladih što pokazuje da, usprkos trendovima, interes postoji i da očuvanje Hrvatskog folklora i tradicije, barem u Sisku, ima budućnost.

U 65 godina djelovanja 'Goranovci' su postigli i brojna međunarodna priznanja poput osvojenog prvog mjesta na međunarodnom festivalu u Middlesbroughu u Engleskoj. Svi uspjesi ali i povijest - prvi su puta objedinjeni u Monografiji ansambla.J ako dobra prilika da se ova monografija napravi. Da ne nestane arhivska građa, da se ne izgube sjećanja, da ne nestanu fotografije... i meni je zapravo izuzetno drago da se FA IGK odlučio uhvatiti u koštac s takvim jednim projektom jer on nije jednostavan,  ističe Vlatko Čakširan, autor monografije.

Kroz godine djelovanja ansambl je dosegao vrh folklornog amaterizma i perjanica je očuvanja kulturne baštine. Na svojim nastupima i gostovanjima prenose i pronose ljubav prema plesu, pjesmi i tradiciji, predstavljajući na najbolji mogući način Sisak i Sisačko-moslavačku županiju u domovini i inozemstvu.