Koncertni crescendo 2017.

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić i ovaj je petak izdvojio par vrlo zanimljivih i važnih koncerata u slijedećih sedam dana iako su neki od tih koncerata rasprodani mjesecima unaprijed.


Petak,  1. prosinca

Parni valjak danas koncertom u Areni Zagreb završava svoju slavljeničku turneju ''2 u 1 - elektrik + akustik'', Dječaci nastupaju u Vintage Industrial baru a u Tvornici kulture koncert koji je već odavno rasprodan, ali ga ne mogu ne spomenuti, američki gipsy punk bend Gogol Bordello. Na glasu su kao jedan od najatraktivnijih koncertnih bendova, svojevremeno ih je i Madonna jako hvalila a karakterizira ih jedinstvena mješavina gipsy zvuka i punka te frontman grupe, otkačeni Eugene Hutz. Dolaze u sklopu turneje 'Seekers and Finders', kako se i zove njihov posljednji, osmi studijski album kojega promoviraju na njima svojstven adrenalinski eksplozivni način na svojim koncertima. Moram spomenuti da će publiku zagrijati još jedne zvijezde a riječ je o grupi Lucky Chops koji su slavu stekli nastupajući po stanicama metroa gdje su izvodili najveće svjetske hitove u svojim specifičnim obradama na puhaćim instrumentima.

Subota, 2. prosinca

Sutra nas očekuje još jedan Pozitivan koncert. 13. godinu za redom jedan od najvećih i najdugotrajnijih dvoranskih koncerata koji je pokrenut sa ciljem da se na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a osvijeste mladi o ovoj opakoj boleštini kao i važnosti odgovornog ponašanja među mladima. Ukratko, još jedan eksplozivan line up ove godine u Velikoj dvorani Doma sportova gdje će publika moći uživati uz nastup Otrovne Kristine, Brkova, Elementala, Repetitora i grupe Kawasaki 3p.   

Kome se ne sviđaju spomenuti bendovi može otići na koncert Natali Dizdar u klubu Boogaloo gdje Natali priprema promociju novog singla 'Nećeš me, zar ne' sa njezinog posljednjeg studijskog albuma 'Iluzije'. Ovo je ujedno i prvo gostovanje Natali Dizdar u klubu Boogaloo a s obzirom da je već napunila Tvornicu kulture, gdje je i snimila spot, vjerujem da će biti zainteresirane publike i za njezin sutrašnji nastup. 

Tko nije zadovoljan izborom, dakle ni Pozitivnim koncertom ni koncertom Natali Dizdar a na primjer voli heavy metal svakako im preporučam koncert u Tvornici kulture u kojoj sutra nastupa islandska heavy metal grupa Solstafir. Riječ je o izuzetno uspješnoj i vrlo cijenjenoj Islandskoj metal grupi koja je na globalnoj sceni prisutna još od 1995. godine a karakterizira ih više post rock i post metal zvuk blizak grupama kao što su Explosion In The Sky i Mogwai. Kao posebna gošća na njihovom koncertu nastupa danska metal zvijezda Myrkur. Riječ je također o vrlo velikoj metal zvijezdi Amelie Bruun iza koje su već tri albuma. I Solstafir i Myrkur dolaze po prvi puta u Hrvatsku u sklopu promocije novih albuma pa bi ih valjalo svakako doživjeti uživo. 

Također sutra u klubu Palach kod kuće u Rijeci nastupa riječki bend My Buddy Moose a u klubu Sax Goran Bare i Majke. Prava groznica subotnje večeri!


Srijeda, 6. prosinca

I za kraj najava najplesnijeg koncerta ovog tjedna jer nam u goste dolaze Gus Gus. Riječ je o još jednoj islandskoj grupi ali orijentiranu na elektroničku plesnu glazbu zbog čega su iznimno postali popularni . Poznati su po svom specifičnom eklektičnom zvuku i nekonvencionalnoj fuziji techna, trip-hopa i house dok se njihov glazbeni izraz naziva i techno soul. Tijekom karijere su surađivali sa izvođačima kao što su Björk, Roisin Murphy, Depeche Mode i Sigur Ros. Upravo ovih dana objavili su deseti studijski album 'Lies Are More Flexible'. Ovoga ljeta su nastupali na tvrđavi sveti Mihovil gdje su snimljeni i ovi kadrovi koje upravo gledamo. Prava poslastica za sve ljubitelje elektroničkog zvuka i dobre plesne glazbe.