Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić'

U Križevcima će u subotu, 2. prosinca, biti održana završna svečanost 9. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić'.

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić' jedini je književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj. Nakon raspisanoga natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza, stručni ocjenjivački sud (Lončarević, Petrač, Bosnar) sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku.

Na natječaj se javio 141 autor s 200 radova (sa 113 pjesama, 52 kratke priče, 13 putopisa, 16 eseja i 6 monodrama). Većina autora koji su se javili na natječaj su iz Hrvatske, a javilo se i nekoliko autora iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Njemačke, Srbije i Australije. Stručni je ocjenjivački sud odlučio da će u zborniku 'Zvijezda jutarnja' biti objavljeno 27 radova, i to: 12 pjesama, 3 kratke priče, 4 putopisa, 4 eseja i 4 monodrame, dok će 15 radova (po tri u svakom žanru) biti nagrađeno.

Tijekom samog Susreta autori najboljih radova, prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, biti nagrađeni, dok će odabrani radovi biti javno izvedeni u interpretaciji dramskih umjetnika Lucije Dujmović i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupit će VIS Amorose. Scenaristica i voditeljica Susreta je Tanja Baran.

Više o 9. Susretu su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili dr. sc. Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić' i dr. sc. Vladimir Lončarević, predsjednik Stručnoga ocjenjivačkog suda.