Dodijeljene nagrade za volonterstvo "Otisak srca"

Godišnje nagrade za volonterstvo pod nazivom 'Otisak srca' te nagradu za zajedničku inicijativu za razvoj filantropije u zajednici, koje su poticaj aktivnosti razvoja volonterstva među djecom i mladima, uručene su jučer učenicima osnovnih i srednjih škola u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Temeljem rezultata raspisanog natječaja, koji raspisuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, ove godine dodijeljeno je 15 nagrada u iznosu od po 10.000 kuna školama koje svoje volonterske inicijative i modele razvijaju u  osnovnim i srednjim školama na području RH.

Ujedno, u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj dodijeljena je i nagrada za zajedničku inicijativu za razvoj filantropije u zajednici pod nazivom 'Dobrota nas veže i spaja' koju su osmislili učenici pet zadarskih škola koje su bile uključene u središnje događanje 'Tjedna filantropije 2017.' u Zadru od 30. rujna do 2. listopada 2017. godine.
Ističući važnost širenja svijesti za volontiranjem koji doprinosi boljitku svih lokalnih zajednica, Burić je rekla kako, da bi se osvijestila važnost volontiranja, trebamo biti solidarni i empatični, što nagrađeni učenici i škole jesu.
Dobro je činiti dobro. Dobro je pomagati onima kojima pomoć najviše treba, poručila je državna tajnica Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić.

Podsjetivši kako Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva nagrade "Otisak srca" dodjeljuje već deset godina, predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade Dražen Vikić-Topić je rekao da su u tom razdoblju nagradili učenike volontere 79 osnovnih i 53 srednje škole, pri čemu se u njihov projekat volontiranja uključilo više od 8500 učenika.

Predsjednik Upravnog odbora Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj Enrique Aguada Asenja rekao je kako je Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj usmjerena njegovanju čovjekoljublja među djecom i mladima te solidarnosti i djelovanja za opće dobro u zajednicama u kojima žive. Istaknuo je i da su veliki uspjeh postigli s programom "Mladi: snaga zajednice", koji su u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, proveli u zadnje dvije godine. Tim su programom, rekao je, mladim ljudima u pet hrvatskih gradova omogućili da pokažu i dokažu kolika je vrijednost djelovanja za općekorisne svrhe i dobrobit građana u njihovim zajednicama.

Nagradom "Otisak srca" u kategoriji osnovnih škola nagrađena je OŠ "Dore Pejačević" iz Našica, Katolička osnovna škola "Josip Pavlišić" iz Rijeke, OŠ "Gvozd" iz Gvozda, OŠ "Sikirevci" iz Sikirevaca, OŠ "Tomaša Goričanca" iz Male Subotice, OŠ "Draškovec" iz Draškovca, OŠ "Veliko Trojstvo" iz Velikog Trojstva, OŠ "Banova Jaruga" iz Banove Jaruge, OŠ "Pavleka Miškine" iz Zagreba te OŠ "Švarča" iz Švarče.

U kategoriji srednjih škola nagrađeni su gimnazija "Tituša Brezovačkog" iz Zagreba, gimnazija "Vukovar" iz Vukovara, osječka Medicinska škola, varaždinska Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola te Srednja škola "Viktorovac" iz Siska.

Zadarskim osnovnim školama "Šime Budića", "Petar Preradović", "Sv. Filip i Jakov", "Stanovi" te Klasične gimnazije "Ivana Pavla II" uručene se nagrade za obilježavanje Europskog dana filantropije.