OLIO - britanska aplikacija koja se bori protiv bacanja hrane

Ostaci ručka, povrće zaboravljeno u hladnjaku ili konzerve skrivene u kuhinjskim ormarima više ne moraju završavati u otpadu nakon što su dvije Britanke razvile aplikaciju koja omogućava dijeljenje viška hrane s prijateljima i susjedima.

OLIO je mobilna aplikacija razvijena u Velikoj Britaniji, posljednje u nizu tehnoloških rješenja koja žele smanjiti količinu otpada i pomoći okolišu.

Aplikaciju su razvile dvije poduzetnice, želeći umanjiti bacanje hrane što je "jedan od najvećih problema s kojim je čovječanstvo danas suočeno".

Tessa Cook, jedna od osnivačica, tu tezu može potvrditi poražavajućom statistikom.  U svijetu se baca gotovo trećina proizvedene hrane, vrijedna bilijun dolara, a u samoj Velikoj Britaniji prosječna obitelj svake godine baci oko 700 funti vrijedne prehrambene proizvode.

Sve to je "katastrofa za okoliš", upozorava Cook.  Takav sustav dodatno zagađuje zemlju i vodu za proizvodnju hrane, a prehrambeni otpad ostavljen na odlagalištima otpušta metan, staklenički plin koji je štetniji od ugljičnog dioksida. Cijeli sustav očito je potpuno sulud i mora biti ispravljen, istaknula je Cook za Thomson Reuters.

Pošto se više od polovice bacanja hrane događa u domaćinstvima, potrošači su velik dio rješenja za tu neodrživu praksu.

Cook je odrastala na mliječnoj farmi u Yorkshireu u sjevernoj Engleskoj, pa je tamo rano naučila koliko je truda potrebno za proizvodnju hrane. Kad se prije gotovo tri godine selila iz Ženeve u London, Cook je na brzinu morala iz hladnjaka ukloniti batate, kupus i jogurt, a tad joj je sinula ideja o aplikaciji.
Izašla je na ulicu kako bi pronašla nekog kome može dati tu hranu, no nije uspjela. Pomislila sam, 'ovo je savršeno fina hrana. Znam da u radijusu od 100 metara postoji netko tko bi ju obožavao. Problem je u tome što ne znaju za nju, prisjeća se Cook.

Kad je ustvrdila da ne postoji mobilna aplikacija za dijeljenje hrane, udružila se sa bivšom američkom investicijskom bankarkom Saashom Celestial-One, pa su nakon dvije runde investicija prikupile 2,2 milijuna dolara i lansirale OLIO.

Korisnici aplikaciju skidaju na mobitel, otvaraju korisnički račun i zatim postavljaju fotografiju i kratki opis hrane koju žele dati, od banana do začina i hrane za djecu bez laktoze.

Razmjena hrane dogovara se preko privatnih poruka, a ocjenjivanje korisnika i mogućnost podnošenja žalbi spriječavaju da se sustav zloupotrebljava, objašnjava Cook.

OLIO je lansiran u siječnju 2016., a danas ima oko 322 tisuće registriranih korisnika, većinom u Velikoj Britaniji, a razmijenjeno je već više od 400 tisuća prehrambenih proizvoda. Trećina svakodnevnih korisnika dolazi iz siromašnih kućanstava.

Aplikacija je pokrenula suradnju s kafićima, restoranima i prehrambenim lancima, pa volonteri prikupljaju hranu koja im ostane i dijele ju u svojoj zajednici.