Tokijska božićna rasvjeta na jestivo ulje

I Japanci su uredili parkove u božićnom duhu ali kao energiju za rasvjetu koriste jestiva ulja iz obližnjih restorana. Tokijski božićni cvjetovi trešnje osvijetljeni su odbačenim uljem za kuhanje.


Park Tokio uz rijeku Meguro, popularno je mjesto za gledanje cvjetova trešnje svakog proljeća, a sada ružičaste LED lampice koje viise s drveća nalikuju na lijepo cvijeće u božićnoj sezoni. Više od 420.000 lampica na 2,2 km pokreće korišteno jestivo ulje iz lokalnih restorana i stanova iz ove četvrti.

Projekt pod nazivom „Minna bez osvjetljenja” ili „osvjetljenje za sve” obilježava sedmu godinu, budući da je započeo u 2011. kada je Japan patio od nestašice električne energije, potaknut nuklearnom katastrofom u Fukushim.

Organizator Hajime Narita izjavio je da je cilj projekta dokazati da se električnu energiju može generirati lokalno, doprinosom lokalnog stanovništva. Nakon što je prve godine dokazao održivost deje, sljedeće godine prikupljeno je oko 5.400 litara rabljenog ulja za kuhanje iz 12 restorana i rezidencija u blizini rijeke.

Prema izvješću Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u 2014. godini, u Tokiju je potrošeno oko 45 milijuna tona jestivog ulja, uključujući 9 milijuna tona u domaćim kuhinjama. Lako je izračunati da je ova ideja više no realna i isplativa.