Suvremeni argentinski filmovi u kinu Tuškanac

U suradnji Hrvatskog filmskog saveza i Veleposlanstva Argentine zagrebačko kino Tuškanac ugostit će od 5. do 9. prosinca kratki ciklus argentinskih filmova snimljenih u proteklih nekoliko godina.

Ciklus suvremenog argentinskog filma otvorit će film "Koblic" Sebastiana Borenszteina, psihološka drama s elementima trilera, s Ricardom Darinom koji tumači čovjeka razapetog između odanosti vlastitoj savjesti, domovini i ženi koju voli.

Radnja filma događa se u Argentini 1977. godine, u vrijeme diktature. Glavni lik je kapetan Tomas Koblic, mornarički pilot koji odbija izvršiti naredbu i dezertira te se uz pomoć prijatelja sakrije u jednom provincijskom gradiću na jugu države. Ondje ne nalazi mir - naprotiv, problemi se nastavljaju kada lokalni šerif, beskrupulozni nasilnik kojem se Koblic ne sviđa, počne istraživati njegovu prošlost.

Uslijedit će opušteniji film "Papiri na vjetru" Juana Taratutoa, humorna sportska drama o ljubavi, prijateljstvu i nogometu. Trojica prijatelja pokušavaju se nositi sa smrti zajedničkog prijatelja i činjenicom da je za njime ostala malodobna kćer. Žele joj pomoći emocionalno i financijski, no sva je imovina pokojnog im prijatelja otišla na kupnju nogometnog igrača koji se pokazao neuspješnim.

Posljednji film u trećem ciklusu argentinskog filma organiziranom u kinu Tuškanac je humorna egzistencijalna drama "Izložbeni salon" Fernanda Molnara, dokumentarista kojemu je ovo igrani prvijenac. Film prati poslovnog čovjeka koji nakon gubitka posla, uz pomoć svog ujaka pronalazi novi posao i dom u koji useljava sa suprugom i kćeri. Navikli na urbani život teško se prilagođavaju novim uvjetima, žive na delti rijeke do koje mogu samo čamcem, no prisiljeni su suočiti se s novim životom.

Iz kina Tuškanac najavljuju i svoju tradicionalnu proslavu Nove godine - za doček 2018. pripremili su projekcije dvaju filmova.

Staru godinu ispratit će jedan filmski klasik sa zvjezdanim glumačkim postavom - komedija "Majmunska posla" Howarda Hawksa, u kojoj glume legendarni Cary Grant, Ginger Rogers, Charles Coburn, Marilyn Monroe i Hugh Marlowe. U središtu filma je Barnaby Fulton, kemičar i istraživač koji pokušava naći formulu eliksira mladosti. Jedna od čimpanzi iz njegova laboratorija igrajući se, slučajno smiješa dobitnu kombinaciju. On je isproba te se, fizički i psihički, vrati u mladost. Odlazi u grad, nabavlja novu odjeću, auto i frizuru te provodi dan s privlačnom i mladom šefovom tajnicom Lois. I njegova supruga Edwina kod kuće također popije eliksir, počne se ponašati kao školarka i nazove bivšu simpatiju.

Pola sata iza ponoći prikazat će se "Vrtuljak života", novi film Woodyja Allena, s podjednako jakom glumačkom ekipom - današnjim zvijezdama, Kate Winslet, Jim Belushi, Juno Temple, Justin Timberlake, Max Casella. Dok je prvi film slavljeničkih projekcija "Tuškanca" snimljen pedesetih godina prošlog stoljeća, druga se filmska priča tada događa, a smještena je u New York, točnije zabavni park na Coney Islandu. Fokus svoje nove, tipične ljubavne zavrzlame Woody Allen stavlja na nekadašnju glumicu Ginny koja radi kao konobarica i nesretno je udana za operatera vrtuljka Humptyja. Povremenu sreću pronalazi u aferi s mladim Mickeyem, spasiteljem koji zapravo želi postati piscem. Njihov odnos se uzburka dolaskom Caroline, Humptyjeve kćeri koja bježi pred gangsterima, a kojoj za oko također zapne Mickey.