U Vrpolju čuvaju tradiciju i spomen na Ivana Meštrovića

KUD 'Ivan Meštrović'  Vrpolje svojom dugogodišnjim radom njeguje i čuva baštinu i običaje mjesta rođenja velikog hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića.

Sami početci kulture u Vrpolju javljaju krajem 19. stoljeća dolaskom velečasnog Josipa Wallingera za župnika u Vrpolju, te osnivanjem Društva hrvatske čitaonice, davne 1893. Prva tamburaška sekcija pod vodstvom učitelja Josipa Vajde osnovane je 1900. U tim okvirima nastavlja se razvoj kulturnih sadržaja u Vrpolju sve do ideje o osnutku KUD-a.Nekolicina učenih ljudi, članovi Hrvatske čitaonice, donose odluku o osnivanju KUD-a te na Osnivačkoj skupštini 3. ožujka 1957. osnivaju KUD pod nazivom 'Ivan Meštrović', želeći istaknuti važnost rođenja velikog hrvatskog i svjetskog umjetnika u malom slavonskom mjestu Vrpolju 15. kolovoza 1883. Ideja da se oda počast Ivanu Meštroviću ostvaruje se i kroz imena osnovne škole, glavnog trga, nastojanja župnika Wallingera da crkva posvećena sv. Ivanu Krstitelju u kojoj je Meštrović kršten dobije njegovu skulpturu 'Ivan Krstitelj'. Predstavnici KUD-a pišu pismo u Ameriku Ivanu Meštroviću, te ga obavještavaju o izgradnji Spomen doma u njegovu čast. Meštar im odgovara da mu je drago zbog takve ideje te im za buduću Galeriju poklanja jedno svoje djelo: gips 'Majčina briga/Majka i dijete' nastalo u Beču 1905. Vrpoljčani 3. lipnja 1972. otvaraju vrata Spomen galerije Ivana Meštrovića za sve ljubitelje njegova života i djela. Kroz dugi niz godina KUD i Galerija daju pečat kulturnom životu Vrpolja.KUD se razvija, okuplja sve ljubitelje folklora, običaja, pjesme i plesa. Pjevačka, folklorna i tamburaška sekcija sudjeluju na svim važnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, te pronose i diče ime Vrpolja. 80-tih godina naš KUD je jedan od najboljih u domovini, a naše 'Kraljice – Ljelje' ponos su Vrpolja i cijele regije.

Danas se KUD 'Ivan Meštrović' sastoji od Muške i Ženske Pjevačke skupine, Umirovljeničke pjevačke skupine, folklorne sekcije za odrasle, te folklorne i dramske sekcije za djecu. Broji više od 100 aktivnih i podupirućih članova, organizira razne radionice i druženja, sudjeluje na svim važnim manifestacijama, te brojnim nastupima i sklapanjima novih prijateljstava s ostalim KUD-ovima.Na tradicijskom vrpoljačkom stolu, nalaze se raznovrsne kulinarske delicije od slatkih. Od masnica s makom i orasima – recept viđen i u serijalu 'Slatka kuharica' vrsne slastičarke Petre Jelenić, salenjaci, pogačice s čvarcima, krofne, posne slane kifle do slanih autohtonih namirnica - čvarci, devenica, šunka, kobasica, kulinova seka, kulin, sir, kajmak, domaći kruh s masti i paprikom…

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavila se dječja sekcija i s igrokazom 'Uoči zornica':