Odijelo ne čini čovjeka, ali mnogo govori o njemu

Odijelo ne čini čovjeka, ali mnogo govori o njemu. Na edukativnim radionicama u galeriji ULUPUH i na Tekstilno tehnološkom fakultetu snage i maštu ujedinili su studenti i mentori umjetničkih fakulteta iz Zagreba, Beograda i Ljubljane. I tako su nastale čudesne kreacije.

Prostor galerije ULUPUH u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu na nekoliko su dana zauzeli oni koji će ovdje i izlagati: ovako izgleda stvaranje izložbe, ovaj put iznimno i u izložbenom prostoru. Riječ je o projektu međunarodnih studentskih radionica kostimografije i modnoga tekstilnog oblikovanja. Radi se o petoj godini međunarodnih edu-radionica koje smo pokrenuli kolegica Silva Kalčić i ja kao poseban projekt u koji smo pozvali naše kolege s različitih institucija i s različitih fakulteta iz regije. Međunarodna radionica kostimografije na kojoj su svih 5 godina organizirana je u suradnji s Fakultetom primijenjene umjetnosti iz Beograda. Organizator je ULUPUH u suradnji s TTF-om kao nositeljem, diplomskog studija kostimografije i Zavodom za dizajn tekstila i odjeće Sveučilišta u Zagrebu,  objašnjava Ivana Bakal, autorica projekta.

S beogradskog Fakulteta primijenjenih umjetnosti radionicu se održala Ljiljana Petrović koja je, kako kaže, od sada već tri puta bila u Zagrebu i čast joj je da je opet pozvana. Tema radionice je konekcija formi kostima inovativne strukture,  otkrila je.

Studentima Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu pridružile su se i kolegice iz Slovenije s Fakulteta za dizajn Ljubljana.  Strojevi su zujali do kasno u noć kako bi studenti stvorili kreacije unutar postavljenog zadatka.

Nakon mnogo radnih sati u istom je prostoru nastala i izložba. Nakon razmjene iskustava i znanja uz potporu mentora i mnogo prošivenog materijala nastali su odjevni predmeti koji najavljuju novu generaciju kreatora kostima i kako bi mogao izgledati svijet budućnosti.