Kako je roniti na dah na 5 000 metara

Hrvatska ima 2 nova svjetska rekorda u ronjenju na dah. Nedavno se s Himalaje vratila peteročlana ekipa ekspedicije i naši ronioci Vitomir Maričić i Lidija Lijić koji su zaronili na jedno od najviših jezera na svijetu na visini od gotovo 5 000 metara.

Hrvatski ronioci ostvarili povijesni rezultat u Himalaji. Vitomir Maričić i Lidija Lijić zaronili na jednom od najviših jezera svijeta - Ledenih jezera, kako ih naziva lokalno stanovništvo tibetanske visoravni u nepalskoj pokrajini Manang. Na višem od dva jezera, na visini od oko 4720 metara su Lidija, svjetska i europska prvakinja i Vitomir, hrvatski ekstremni sportaš, oboje hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah, ostvarili rekordan zaron. Lidija je ostvarila prvi takav rezultat za žene s vremenom od 2:21 minute, dok je Vitomir zaronio na 3:28 minute, odnosno 1:28 minutu duže od prethodnog rekorda na sličnoj visini, također ostvarenog u Himalaji.

Do jezera na visini od 4700 metara hodali su nekih 6 sati.  A kako peteročlana hrvatska ekipa nije koristila usluge nosača, oprema dostupna na jezeru bila je dosta ograničena. Zbog nedostatka zaklona i ekstremnih temperatura, nemoguće je bilo postaviti kamp na samom jezeru, što je dodatno otežalo cijelu organizaciju zarona.

O svojoj ekspediciji u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Lidija i Vitomir.