Prvi Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe

Prvi 'Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe održat će se od 5. do 7. prsinca u Rijeci i Opatiji.

Proslavu Dana pomoraca, koji se svake godine tradicionalno obilježava na blagdan Svetog Nikole (6. prosinca), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ove je godine odlučilo obilježiti Danima kako bi ukazalo na važnost pomorstva, kao nezaobilazne grane hrvatskog gospodarstva.

Stoga je, po prvi puta, organizirano trodnevno događanje, a na kojem će, uz tradicionalnu dodjelu priznanja za izniman doprinos pojedincima i organizacijama te prisjećanja na sve stradale i nestale pomorce, na Dan pomoraca biti organizirana i Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi na kojoj će biti predstavljena vizija razvoja i značaja hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe.
 
Danas je Riječkoj luci organiziran kulinarski dvoboj brodskih kuhara (kulinarsko pripetavanje) u jelima koja se spremaju na brodovima, a nešto kasnije, dodijelit će se stipendije za 31 učenika i studenata u Rijeci, koji pomorstvo tek biraju za svoj put. U večernjim satima obilježit će se još jedan značajan događaj, proslava 70 godina postojanja nacionalnog brodara Jadrolinije.

Srijeda, 6. prosinca započet će polaganjem vijenca u riječkoj luci, gdje će ministar Oleg Butković, položiti vijenac u more, u znak sjećanja na sve stradale i nestale pomorce.

Program će se nastaviti u Opatiji, otvaranjem Konferencije o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, a na kojoj će biti predstavljena vizija razvoja i značaja hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe. Na Konferenciji će ministar Oleg Butković, s kolegama ministrima iz Vlade Republike Hrvatske, razgovarati o politikama u području pomorstva i unutarnje plovidbe, primjerice o statusu pomoraca i njihovim pravima, konkurentnosti naših luka, izazovima s kojima se suočavaju brodari, zaštiti mora te otvoriti mnoge druge teme.

U večernjim satima, na Svečanoj akademiji povodom Dana pomoraca i brodaraca, ministar Butković uručit će priznanja pojedincima i organizacijama u pomorstvu i unutarnjoj plovidbi za njihov izniman doprinos.

Program Konferencije nastavit će se do četvrtka, 7. prosinca, čime će i službeno biti završeni prvi Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe.

Više o kuharskom pripetavanja doznala je riječka ekipa HTV-a: