Pripreme za Kilimanjaro na Biokovu

Početkom 2018., 16 članova Hrvatske ekspedicije kreće na osvajanje Kilimanjara, najvišeg vrha Afrike. Visinska bolest i kondicija najveće su prepreke na tom putu, pa su pripreme za ekspediciju vrlo bitne. Kamera HTV-a i kolega Alan Šimunović koji je i član HGSS-a, popratit će uspon na Kilimanjaro kao i tri pripremna

U suživotu s morem izdigla se planina Biokovo. Parkom prirode proglašena je 1981. i omiljena je planinarima i ljubiteljima prirode. Članovi ekspedicije ostavljaju vozila na parkingu, a put ih dalje vodi po dobro markiranoj i ne prezahtjevnoj stazi prema planinarskom domu na Lokvicama. Ruksaci su puni hrane i svega što im je potrebno za noćenje u planini. Njih petnaest  i jedan pas, putem prolaze pored mnogobrojnih jama, ali im pažnju odvlači nešto drugo. Ovo ljeto bilo je obilježeno mnogobrojnim požarima. Nije bio pošteđen ni Park prirode Biokovo.

Spržena zemlja i pokoje stablo su nijemi svjedoci vatrene stihije. Ipak, zelena oaza nagovještava oporavak. Ekspedicija stiže do doma i do zaslužene okrijepe. Ovo im je bio posljednji zajednički uspon prije ekspedicije, ali pripreme ipak nisu gotove i svatko za sebe traži najbolji način za uspješan uspon na Kilimanjaro.

Dan se bliži kraju i igra oblaka i sunca pruža čaroliju. Ugođaj je odličan, pa s ovakvom pripremom, u osvajanju Afrike za njih… nema zime.