Stipendiranje budućih turističkih radnika

Ministarstvo turizma ove školske godine temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu - Stipendije 2017., sufinancirati 423 učenika i studenta koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.
 
Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, tako da svaki sudionik sudjeluje s 50%. Temeljem navedenog programa učenici i studenti imaju pravo na maksimalno 600 kuna mjesečne stipendije, i to učenici od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studenti od 1. rujna tekuće do 30. kolovoza iduće godine. Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje. Za tu namjenu Ministarstvo turizma izdvojit će 2,2 mil. kuna. Od 2008., kada je program počeo, sufinancirano je preko 900 stipendista.

Želja je što više potaknuti mlade na edukaciju u ugostiteljstvu i turizmu, potaknuti što veći broj upisa i popularizirati ta zanimanja. Kao prvenstveno turistička zemlja, Hrvatska osim bogate ponude turiste privlači i gostoljubivošću i autentičnosti pri čemu su turistički i ugostiteljski djelatnici prvi s kojima ostvaruju susret. U hrvatskom turizmu izravno ili neizravno zaposleno je oko 150 000 ljudi, a s obzirom na sve veći broj investicija i ponuda u turizmu postoji povećana potražnja za radnom snagom.  Ove godine imali smo manjak radnika u turizmu, ali i nekim drugim djelatnostima. Izazov je to s kojim se Hrvatska susreće posljednjih nekoliko godina, posebice ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kada je određeni broj ljudi na rad i školovanje otišao u zemlje Europske unije, ali i kada se sve manji broj učenika upisuje u ugostiteljsko-turistička zanimanja. Upravo stoga Ministarstvo turizma u suradnji sa svim relevantnim sudionicima potiče cjeloživotno usavršavanje.

O ovim stipendijama koje su jedna od mjera motivacije mladih za obrazovanje i rad u turizmu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Olivera Shejbal, pomoćnica ministra turizma, Filip Benjak, direktor ljudskih potencijala Blue Sun hotels te učenici Nikolina Škudar, srednja škola Zabok, smjer kuharstvo i Fran Davidović, Ugostiteljsko turističko učilište iz Zagreba.