Što čitati: domaću ili englesku autoricu

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' preporučuje što čitati, predlaže književna događanja te komentira novosti u književnom svijetu.


U petak, 8. prosinca, u klubu Vinyl (Bogovićeva 3) predstaviti će se novi roman Darija Šareca 'Totentanz'. Na predstavljanju će govoriti kritičar Srđan Sandić, urednica knjige Ivana Rogar i autor. Protagonist romana je nezaposleni novinar koji osjeća uzaludnost potrage za srećom. Baveći se srećom i njenim nestalnim karakterom, autor daje naslutiti da je ona iluzorna i nedostižna, ali nešto u nama ipak ne dopušta da odustanemo od potrage.


Jessie Burton - Muza
Jessie Burton je autorica 'Minijaturistice', romana kojim je osvojila milijune čitatelja u zemljama svijeta, a sada se pojavljuje s novim romanom o ljubavi, umjetnosti,  žudnji, identitetu, povijesti. 

'Muza' je priča o jednoj slici ispričana kroz živote dviju mladih žena: crne imigrantice Odelle  iz Trinidada koja živi u Londonu 1960-ih i boemke Olive koja živi u Španjolskoj 30-tih godina prošlog stoljeća. Odelle je obrazovana i talentirana djevojka koja je prije pet godina stigla u London u nadi da će pronaći posao kako bi se mogla izdržavati i postati ono što najviše želi - spisateljica. U jednom trenutku dobija posao tipkačice kod tajanstene stare dame u Institutu Skelton. Dakako, to je uspjeh za crnu djevoju s karipskog otoka, no tu njena priča tek počinje. Ona smatra kako svaki pisac mora imati dobru priču i muzu, a ona će se vrlo skoro naći u sitaciju da ima oboje. Točnije, nadahnuće pronalazi u slici za koju vjeruje da je djelo Isaaca Roblesa čija misterozna smrt već desetljećima zbunjuje svijet.

Znatiželja će ju uvući u zapetljani svijet intriga, požude i kontradiktornosti, ali je i na neočekivani način povezati s kćeri bečkog trgovca umjetninama koja je 30-tih godina prošlog stoljeća igrala važnu ulogu u životu proslavljenog slikara u Španjolskog. U Institutu, naime, ubrzo upoznaje tajnovitog Lawrieja kojemu je umrla majka, a jedino što mu je ostavila je jedna umjetnička slika koja je obavijena tajnom i koju donosi u Skelton galeriju kako bi utvrdio njezinu vrijednost i povijest. U Odelle se, dakako, zaljubljuje na prvi pogled. 

Trag slike vraća nas trideset godina unatrag, u tridesete godine prošlog stoljeća, na jug Španjolske, u obitelj bogatog trgovca umjetninama. Njihova kćer, Olive, talentirana je devetnaestogodišnjakinja koja je upravo dobila pismo od umjetničke škole kako je primljena na studij umjetnosti. No, svoju je prijavu poslala tajno i nikome ne želi pokazati to pismo, niti će otići na studij, jer njezin otac smatra kako žene nikada ne mogu biti dovoljno dobri umjetnici. Olive zbog toga nastavlja slikati, ali isključivo u tajnosti, istovremeno se zaljubljuje u tajanstvenog Isaaca Roblesa koji je toliko privuče da postane njezin pokretač zbog kojeg dobije neviđenu inspiraciju za buduće radove koji će unijeti pravi razdor i tragičan kraj u njezinoj obitelji. Teresa, njegova sestra, pokušava je razuvjeriti i razbiti opasnu fantaziju u koju se Olive počela uplitati zbog čega učini nešto hrabro i neoprostivo. U pozadini njezine priče je uzavrela španjolska povijest i sve izvjesniji građanski rat.

Vrlo vješto pripovijedanje u kojem čitatelj uranja u dva različita razdoblja i dvije zemlje. Jasno je kako postoji tajna, tzv. razlog za pisanje ovog romana, a ona spaja ove dvije mlade žene i umjetnice koje imaju slično odrastanje, poticaj za stvaranje i ljubavno iskustvo. Hoće li trideset godina kasnije Odelle uspjeti rekonstruirati istinu najpoznatnije slike kontroverznog španjolskog slikara?

Tajna uspjeha ove spisateljice jest u temama u kojima glavnu ulogu imaju obični ljudi i njihove sudbine, njihove pogreške i situacije u kojima se njihovi životi mijenjaju. Osim ljubavnih zapleta, kojih ovdje ne manjka, Burton piše o borbi za ženska prava u 20. stoljeću, kao i nekim znakovitim povijesnim detaljima. Proza bogata detaljima i majstorskim ugođajem koja čitatelja vodi u neko drugo vrijeme i u neka druga mjesta. Vješto napisano, odličnog ritma, s puno napetosti i iščekivanja, mnoštvom likova. Brojni obrati i iznenađenja; napeto kao triler, a istovremeno i studija ženske kreativnosti.

Božica Dragaš - Taurus

Drugi roman Božice Dragaš, spisateljice koja voli poigravanje tzv. tabu temama, priča o je o Sofiji, 57-godišnjakinji koja se u strahu od starenja i smrti odlučuje na novi početak - napušta supruga, odlazi iz njihovog stana i želi se zaljubiti

Osim njezine priče u roman su uklopljene priče ostalih likova, koji sa sobom donose intrigante obiteljske, prijateljske i životne sudbine, pa slobodno možemo reći kako je riječ o romanu koji ima građu za više romana. U fokusu interesa su Sofijini odnosi s nekoliko muškaraca, s kojima se dopisuje u virtualnoj i viđa u pravoj stvarnosti, trudnom kćeri, prijateljima te priča o njezinom poslu. Riječ je o novinarki koja honorarno radi kao lektorica, ali i autorica pogrebnih govora. 

Izniman način pisanja u kojem se prepoznaje smisao za nijanse, atmosferu, karakterizaciju punokrvnih likova. Pitanje prolaznosti, prava na sreću i ljubav u zrelim godinama, slobode koju imamo pravo odabrati, ljubavi i pisanja...