Radionice SUMSI

'Iskustvom i znanjem do jednakosti' projekt je koji već godinama u osnovnim školama provodi Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI. Riječ je o edukativnoj radionici namijenjenoj djeci od 4. do 8. razreda kojom im se želi približiti život osoba s invaliditetom.

Već nekoliko godina u Osnovnoj školi Marina Držića u Zagrebu održavaju se radionice o invaliditetu. Mi smo već imali u školi i slijepo dijete, dijete koje je teže hodalo tako da sada samo proširujemo dalje na koji način mogu zajedno s ljudima koji imaju hendikep surađivati, kako im pomoći ako je potrebno a isto tako znati da su i oni isti kao i oni,  objašnjava Snježana Vujadinović, pedagoginja u OŠ Marina Držića

Albina Žnidar, koja je slijepa od rođenja i Denis Marijon, koji je sa 17 godina nakon pada s visine završio u invalidskim kolicima, gosti su predavači Saveza SUMSI. Mi djecu samo navodimo da oni promišljaju i sami dolaze do zaključaka, je li je to teorija pa pravi izrazi... Ove godine po prvi put nam se dogodilo da su učenici sami kod nastavnika i ravnatelja inzistirali da se vratimo u njihove škole da održimo još jedno predavanje,  ističe Denis. Djecu zanima naš praktični život, kako nešto radimo, kako funkcioniramo, možemo ili ne možemo, gdje invaliditet utječe gdje ne utječe… Tako da mi tu dajemo naš promptni odgovor,  dodaje Albina.

Kako kuhaju, voze automobil, prepoznaju novčanice, neka su od pitanja koja zanimaju djecu. Dob 11,12 godina  do 14,15 godina je baš idealna za ovo. Oni su dovoljno kritični  da promišljaju i kritički sagledavaju, a opet dovoljno slobodni da nemaju nekih stereotipa, da se ne usude nešto pitati,  otkriva Denis. Ovim se učenicima petog razreda svidjela radionica. Doznali su kako se osobe s invaliditetom snalaze u kuhinji, da postoje programi koji ima pomažu koristiti računala i kako pomoći osobi s određenim invaliditetom. Naučila su djeca da im je život jako zanimljiv i oni u stvari nisu uopće različiti od nas ostalih ljudi i da ne treba praviti nikakvu razliku.

Savez SUMSI do sada je održao 500-tinjak predavanja. Sada pokrivamo zagrebačke škole kroz financiranje grada Zagreba, a na proljeće obično radimo projekt po cijeloj Hrvatskoj pa onda obuhvaćamo i ruralna područja, a to je pokriva Ministarstvo znanosti. Škole nas traže, djeca… Vidjet ćemo kako će ići dalje, kaže Albina.

Senzibiliziranje djece i integracija mališana s teškoćama, odnosno osoba s invaliditetom, ciljevi su projekta za koji u Savezu vjeruju da će se nastaviti.