Dodijeljene Državne nagrade za volontiranje

Na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva održanoj u Ministarstvu za demografiju, dodijeljene su Državne nagrade za volontiranje najzaslužnijiim volonterima i institucijama za njihov rad u 2017.

Nagradu za najboljeg volontera dobio je Fran Markulin, nagrada za organizatora volontiranja dodijeljena je udruzi Europske sveučilišne igre Zagreb - Rijeka 2016., a nagrada za koordinatora volontera dodijeljena je Đurđici Blažević.

Državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota naglasio je da dodjela nagrada pokazuje da se volontiranje prepoznaje i promiče kao aktivnost koja je od velikog značaja za Hrvatsku i koja dovodi do poboljšanja kvalitete života, a u konačnici i do humanijeg društva. Dodjelom nagrada odajemo najviše priznanje osobama i organizacijama koje su svoj život posvetile unapređenju života drugih ljudi u različitim životnim situacijama i okolnostima, a kroz svoj rad im pružili poštovanje i ljubav, kazao je.

Poručio je da volonterski rad u demokratskim društvima diljem svijeta jača zajedničke vrijednosti i solidarnost u zajednici, povezuje ljude različitih interesa, statusa, obrazovanja, vjerosipovijesti, nacionalnosti, pruža mogućnosti za vlastito učenje, stjecanje znanja u struci ili izvan nje ili pak prenošenje znanja drugima.

Volontiranje u našem vremenu preuzima brojne oblike i doprinosi stvaranju humanog, angažiranog i dinamičnog društva, koje otvara puteve volonterima do njihovih novih kompetencija, socijalnih veza, vrijednosti i na kraju - života vrijednog življenja, kazala je predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Nives Ivelja. Bez obzira o kojem se tipu ili aspektu volontiranja radilo, doći ćemo nekako do kvalitetnog izbora u životu, kako za volontere, tako i za one koji osjećaju korist od njihovog doprinosa, dodala je.