Izložba 'Balet i strast - Donacija Jelka Yureshe' u MUO

Nakon prošlogodišnje izložbene uspješnice posvećene jednom od najizvođenijih baleta na svijetu, 'Orašaru', Muzej za umjetnost i obrt (MUO) ponovno je za adventsko razdoblje pripremio izložbu u čijem je središtu taj segment scenske umjetnosti - 'Balet i strast- Donacija Jelka Yureshe'. Izložba je otvorena večeras.

Uz pomoć kostima, baletnih papučica, nakita, ukrasa za kosu, plakata, naslovnica časopisa i raznih umjetnina izložba donosi priču o tome kako je dječak iz Zagreba, pod imenom Željko Jureša, kasnije Jelko Yuresha, postao jedan od najistaknutijih britanskih baletnih umjetnika, ali je i svojevrsno putovanje kroz neke od najljepših baleta 20. stoljeća.

Izložba se temelji na njegovoj donaciji Muzeju za umjetnost i obrt, jednoj od većih takvih donacija u svijetu. Na izložbi su prvi put predstavljeni raskošni kostimi dizajnirani za njega i njegovu životnu i plesnu partnericu Belindu Wright.

Njegova se donacija sastoj od tri glavne zbirke: kostimi, fotografije i slike te baletna literatura. Tu su i predmeti, crteži i potpisane fotografije nekih od najistaknutijih protagonista baletne scene 20. stoljeća, Rudolfa Nurejeva, Olge Spesivceve, Mihaila Barišnjikova, Ane Pavlove, Maje Pliseckaje. Zbirka predstavlja i radove nekih od vrhunskih baletnih kostimografa, poput Olivera Messela i Normana McDowella, koji svjedoče o vrhunskim produkcijama kazališnih pozornica Londona, New Yorka, Moskve, Pariza.

Izložba 'Balet i strast' će biti otvorena do 18. veljače iduće godine, a autori njezina koncepta su Mladen Mordej Vučković i Davor Schopf.