Prva istraživanja cjepiva protiv Zika virusa obećavajuća

Cjepivo protiv Zika virusa, koje je u rujnu predstavila farmaceutska kompanija Sanofi, dalo je dobre rezultate kod više od 90 posto onih koji su sudjelovali u kliničkom ispitivanju cjepiva u ranoj fazi, izvijestili su američki istraživači.

Rezultati, objavljeni u znanstvenom časopisu Lancet, nude prvi uvid u uspješnost cjepiva kod ljudi i sugeriraju da bi ono moglo imati obećavajuću budućnost.

U veljači 2016. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je zarazu Zika virusom u Brazilu i drugim zemljama međunarodnim hitnim slučajem, zbog posljedica koje ima na javno zdravlje i na vezu između virusa i teških oštećenja djece pri porođaju. WHO je od tada smanjio opasnost od Zika virusa, kojeg prenose komarci, no on i dalje predstavlja veliku prijetnju za javno zdravstvo, posebno za trudnice.

ZPIV cjepivo, napravljeno od neaktiviranih Zika virusnih čestica, razvili su znanstvenici američke vojske, koji su u srpnju 2016. tvrtki Sanofi dali ekskluzivnu dozvolu za dovršetak ispitivanja cjepiva i stavljanje proizvoda na tržište.