"Dobri čovjek Bažulek" u režiji Georgija Para premijerno u KNAP-u

Nova premijera zagrebačkog Kazališta KNAP bit će u subotu 16. prosinca predstava "Dobri čovjek Bažulek" Nina Škrabea u režiji Georgija Para, priča o malom hrvatskom čovjeku koji živi po pravilima i propisima i uživa u svojim malim radostima - sve dok ne upadne u žrvanj pravno-korupcijske mašinerije.

Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek je hrvatski Svatković (Jedermann). On čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune, stoji u najavi.

Kada se jednoga dana nenadano nađe u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije, te izgubi posao, stan i ženu, Bažulek kreće u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine.

U toj potrazi susreće se s mnogim ljudima, s poslodavcima i vlastodršcima, političarima i menadžerima, poduzetnicima i bankarima, kamatarima i fiškalima, liječnicima i sucima, glasnogovornicima i portirima, nogometnim navijačima i kazalištarcima pa i s lažnim i pravim Gospodom, ističe se nadalje u najavi.

Ne nalazeći nigdje ni pravde ni razumijevanja, nakon što ga izdaju i najbliži prijatelji, na kraju shvaća da mogućnost oslobađanja leži u njemu samom. Strukture svijeta su samo fasada, a sloboda je uvijek ponuđen izbor. Za slobodu je potrebna hrabrost, osvještenje i odbacivanje nametnutih konvencija. Ako vlast, bilo koje vrste, nešto ne može podnijeti, jer na to nema odgovora, onda su to dobrota, iskrenost i osmijeh. Za kakav se izlazak iz svojih nedaća naposljetku opredijelio naš junak, doznat ćete na kraju predstave, poručuju iz KNAP-a.

Bažuleka utjelovljuje Mladen Vasary, a u predstavi još glume Ana-Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo i Nino Pavleković.

Scenografiju osmišljava Aljoša Paro, kostimograf je Morana Petrović a skladatelj Damir Šimunović. Majstori svjetla i tona su Darko Crnčević i Željko Bandl Valeš.

Predstava je nastala u koprodukciji s Gradskim kazalištem Zorin dom iz Karlovca.


Više o predstavi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Christian Jean-Michel Jalžečić, pomoćnik redatelja, Srećko Šestan, ravnatelj kazališta Zorin dom i Morana Foretić, viša stručna suradnica u KNAP-u