U ciklusu Lisinski Arioso operna poslastica: Željko Lučić uz Ivanu Lazar i Simfonijski orkestar HRT-a

Simfonijski orkestar HRT-a nastupit će u ciklusu Arioso Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog uz glasovitog baritona Željka Lučića kojemu će se na sceni pridružiti cijenjena hrvatska sopranistica, solistica Opere HNK-a u Zagrebu, Ivana Lazar.

Kada je 1993. Željko Lučić debitirao u Novom Sadu nije ni slutio kakvu mu uzbudljivu karijeru budućnost donosi. Desetljeće predanog rada kasnije samouvjereno je stao pred publiku Metropolitan opere u operi Amilcare Ponchiellija. No, Verdijevi su likovi ipak oni s kojima neprestano oduševljava najzahtjevnije slušatelje diljem svijeta. Rigoletto, Macbeth, Germont (Traviata) i Count di Luna (Trubadur) postali su dio njegovog svakodnevnog repertoara na pozornici Kraljevske opere u Londonu, milanske Scale, Pariške opere te Bečke državne opere. Iza njega je dvadeset godina uspješne svjetske karijere.
 
Rijetke slobodne trenutke provodi u Frankfurtu sa suprugom i sinovima. Osim obitelji, posebno mjesto u njegovom životu zauzimaju prijatelji, od kojih svakako ističe prvog susjeda iz rodnog Zrenjanina, Caneta, pjevača Partibrejkersa s kojim redovito ispija kave. S prijateljima dijeli veliku ljubav prema rock glazbi za koju kaže da ju ne pjeva, ali ju obožava slušati. I to u nešto žešćoj varijanti - strastveni je ljubitelj klasičnog heavy metala i hard rocka, grupe Iron Maiden, Saxon, Deep Purple, Led Zeppelin i AC/DC.
 
Željko Lučić zaslužio je posebno priznanja o 200. obljetnici rođenja Giuseppea Verdija pozivom na nastupe u nizu uloga u Verdijevim operama. Proslavile su ga uloge u Verdijevom Macbethu, Traviati, Rigolettu, Simonu Boccanegri, Otellu, Krabuljnom plesu, Trubaduru, Nabuccu, i to u produkcijama najznačajnijih svjetskih opernih kuća kao što su: Metropolitan Opera, Wiener Staatsoper, Staatsoper Dresden, Deutsche Oper Berlin, Royal Opera House Covent Garden, Teatro alla Scala, Bayerische Staatsoper i Opera Paris. U iznimnoj pjevačkoj karijeri surađivao je s brojnim vrhunskim umjetnicima i dirigentima među kojima su Riccardo Muti, James Levine, Fabio Luisi i Antonio Pappano, te s redateljima kao što su glasoviti Jean Luc Bondy i David McVicar. Veliki pothvati očekuju ga i u sljedećim sezonama, poput novih nastupa u Metropolitanu, Dresdenu, Münchenu, Frankfurtu, Covent Gardenu u Londonu...


U Lisinskom nastupa u četvrtak, 7. prosinca, u sklopu ciklusa Arioso, uz sopranisticu Ivanu Lazar i u pratnji Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ive Lipanovića.