Velika obljetnica rada Ruže Pospiš Baldani

Heroina opernog svijeta Ruža Pospiš Baldani ostavila je snažan trag na pozornicama diljem svijeta - od njujorškoga Metropolitana do milanske Scale, a gala koncertom u čast jednoj od naših najvećih vokalnih umjetnica u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu obilježeno je 55 godina umjetničkog rada i 75 godina života naše primadone.

Na gala večeri u čast Ruži Pospiš Baldani bilo je posebno emotivno s obzirom na to da je bila priređena u njezinu Varaždinu: „Ja sam čovjek koji živi za scenu, ne volim intervjue, obična sam žena u privatnom životu, no drago mi je da sam došla. Vidim puno dragih ljudi, svoje stare kolegice i moram vam reći da sam se rasplakala“, otkrila nam je naša velika operna umjetnica o kojoj, pak, muzikologinja Zdenka Weber kaže: „Ono što je Ruža kao umjetnica, kao osobnost, postigla, to je samo ona mogla ostvariti. Ja sam bila u Beču i doživjela publiku kako joj skandira.“

Presjek njezine karijere prikazuje izložba fotografija, od koje su neke prvi put viđene u Hrvatskoj: „Po prvi je izložena arhiva iz Metropolitana, koja nam je darovana“, objasnila je intendantica HNK-a Varaždin Jasna Jakovljević. Na pozornici HNK-a zapjevala su poznata operna imena - među njima i Lana Kos, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju opernu ulogu: „Prvi put smo zajedno radile u njezinom toplom domu kada me ugostila u dobi od 17 godina neposredno prije debija u Kraljici noći u HNK-u Zagreb i tada mi je bila najveća podrška.“ Svojim je likom i djelom inspirirala mnoge, jer ono što je Ruža Pospiš Baldani postigla u karijeri mogu samo rijetki.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture: