UNICEF: Gotovo 17 mil. djece mlađe od godinu dana izloženo otrovnom zraku

Gotovo 17 milijuna male djece diljem svijeta udiše otrovni zrak, što može naštetiti razvoju mozga, pokazalo je izvješće koje je objavio UNICEF.

U svijetu je 136 milijuna djece mlađe od godinu dana, odnosno jedno od osmero djece, izloženo otrovnom zraku, navodi UNICEF.

Satelitske snimke koje je UNICEF analizirao pokazuju da 12,2 milijuna te djece živi u južnoj Aziji. Istočna Azija i regija Pacifika dom je 4,3 milijuna male djece koja žive u područjima s razinom onečišćenja zraka barem šest puta većom od međunarodnih limita.

Ne samo da zagađivači šteti razvoju pluća kod beba nego oni mogu trajno oštetiti njihov mozak koji se razvija, a time i naškoditi njihovoj budućnosti, rekao je direktor UNICEF-a Anthony Lake.

Lake je pozvao zemlje u kojima je razina zagađenja veća od međunarodnih limita da pojačaju napore za smanjenje onečišćenja zraka.

U izvješću UNICEF-a stoji da udisanje zagađenog zraka može naštetiti tkivu mozga i kognitivnom razvoju djece i pozivaju se roditelji da poduzmu mjere kako bi smanjili izlaganje djece štetnim kemikalijama, među kojima dimu cigareta.

UNICEF također poziva vlasti da investiraju u čišću, obnovljivu energiju te da osiguraju da se glavni izvori zagađenja ne nalaze u blizini škola, domova zdravlja ili bolnica.

Nijedno dijete ne bi trebalo udisati opasno zagađeni zrak i nijedno društvo ne može si dopustiti da ignorira onečišćenje zraka, istaknuo je Lake.