Sveti Nikola darivao djecu diljem Hrvatske

Pučko Nikolinje, spomendan svetog Nikole, brojnim se programima obilježava diljem zemlje. Sveti je Nikola, podsjetimo, zaštitnik djece, siromašnih, moreplovaca i brodova, trgovaca, kradljivaca i pokajnika, a štuju ga i i pekari, parfumeri i zalagaoničari.

Sveti Nikola rođen je na početku 4. stoljeća nakon Krista u azijskom dijelu Turske, u pokrajini Likiji. Njegovi su roditelji bili imućni, no on to nije koristio. Naime, prema svim legendama i postojećim podacima, Nikola je oduvijek bio vrlo skroman, ali i ponizan, što se očitovalo u njegovim dobrim djelima za života.

Život mu je obilježila smrt oba roditelja od kuge. Umjesto da na sebe i svoje užitke potroši obiteljski novac, Nikola je počeo hraniti i posluživati svoje susjede, a istu je tradiciju nastavio i na svojim putovanjima. Postao je biskup u turskom gradu Myri, gdje je biskupovao sve do svoje smrti, a ondje je i pokopan. Grob ondje stoji i danas, a brojni turisti dolaze ga posjetiti. Ipak, njegove su kosti premještene u talijanski Bari, nakon što su glasine o njegovoj dobroti i filantropskim djelima stigle do Italije. Kosti su "preuzeli" talijanski moreplovci, a benediktinski opat naručio je gradnju crkve u kojoj bi se kosti mogle dostojno pohraniti. Kasnije je papa Urban II. posebno posvetio tu baziliku svetom Nikoli. Kosti nisu dugo izdržale, bar u krutom stanju. Naime, kosti svetog Nikole navodno su se rastopile, a tekućinu su skupili u posudu koju i dan danas nose posebno uzdignutu na procesiji u Bariju, na blagdan ovog sveca. Tekuće kosti prekrasno mirišu, pa su sveca proglasili i zaštitnikom parfumera. Dvije se priče, među brojnim ostalima, i dan danas prepričavaju djeci kada se spomene ime svetog Nikole. Prva je ona prema kojoj je sveti Nikola postao zaštitnik zaručnika , a ujedno zbog nje i stavljamo čiste čizmice na prozor.

Naime, Nikola je svoje bogatstvo često koristio kako bi zaštitio one koji su u nevolji. Tako je jednom prilikom zaštitio tri mlade djevojke, čiji je otac bio presiromašan kako bi im mogao dati miraz i udati ih. Djevojkama je, umjesto udaje i obiteljskog života, prijetio posao prostitutki, za što je saznao i Nikola. Pod okriljem noći, Nikola je uzeo tri vreće i u svaku stavio zlato. Vreće je bacio pred prozor djevojaka, koje su se napokon mogle udati. Svetog Nikolu zbog te priče često su na slikama prikazivali s tri vreće ili tri jabuke, koje su također simbolizirale njihov miraz. Druga je najpoznatija priča ona koja ga portretira kao zaštitnika djece. Tijekom razdoblja gladi, Nikolu je lokalni mesar pozvao u svoj dom. Nakon što je na stolu ugledao pladanj bogat mesom, sv. Nikola pomislio je ono najgore. Brzo se uputio u podrum domaćina mesara, gdje je ugledao tri bačve, a u bačvama tijela trojice dječaka. Nikola je brže-bolje oživio dječake.

Djeca i zaručnici nisu bili jedini pod njegovom zaštitom. Nikola se susretao s brojnim putnicima, trgovcima, moreplovcima i siromašnima. Upravo je njima i posvećivao najviše pažnje i darivao ih. Zaštitništvo svetog Nikole razlikuje se od mjesta do mjesta, a najčešće se spominju: djeca, siromašni, moreplovci i brodovi, trgovci, kradljivci, pokajnici i prostitutke, pa čak i pekari, parfumeri i zalagaoničari.

Sveti nikola darivao djecu u Karlovačkom Centru za odgoj i obrazovanje na Baniji

Svetog Nikolu
s darovima dočekala su djeca u karlovačkom Centru za odgoj i obrazovanje na Baniji. Uz sveca, u darivanje ide i njegova kuma - zagrebačka umirovljenica Danica Zoretić. Zahvaljujući upravo njoj sva djeca, koja su inače s poteškoćama u razvoju,  dobila su darove - i to već 5tu godinu zaredom.

Ta zagrebačka umirovljenica na zamisao o darivanju djece došla je na prijedlog prijateljice koja je ovdje radila. Kroz godine postala je djeci i zaposlenicima veliki prijatelj. Gospođa Danica nedavno je platila i maturalno putovanje za srednjoškolske učenike. I ne namjerava stati - tu će tradiciju, kada više sama neće moći, nastaviti njezina kći.
Sveti Nikola stigao do bolnice, vrtića...

Danas je više humanitarnih akcija razveselilo zadarske klince, u povodu blagdana Sv. Nikole. Članovi HVIDR-e Zadara odnijeli su darove u zadarsku Opću bolnicu, a Udruga veterana Vojne policije odlučila je razveseliti djecu u dječjem vrtiću na Višnjiku.
Sveti Nikola darivao male Vukovarce

Sveti Nikola nije zaobišao niti vukovarske mališane. U središte grada stigao je kočijom punom darova i razveselio mnoga dječja lica. Smijeha i veselja nije nedostajalo, a vrtićarci su Svetom Nikoli uzvratili prigodnom predstavom.