25 godina Hrvatske glazbene unije

Nezavisni sindikat glazbenih djelatnika Hrvatske - Hrvatska glazbena unija razvila se iz 'Croatian Music Aida' neprofitne humanitarne organizacije koja je za vrijeme Domovinskog rata prikupljala materijalnu pomoć za prognanike, obranu i obnovu Republike Hrvatske.

Hrvatska glazbena unija (HGU) utemeljena je u rujnu 1992. s osnovnom namjerom da organizira i zaštiti hrvatske glazbenike i njihova prava na način uobičajen u zapadnom svijetu, po uzoru na, primjerice, britanski Musicians Union Velike Britanije, regulirajući temeljna materijalna i statusna pitanja svih sudionika glazbene industrije.

U ovom trenutku HGU okuplja više od 5000 članova, uglavnom glazbenika, ali i ostalih čija su zanimanja vezana uz glazbenu industriju. Članovi HGU-a razvrstani su u sekcije, od kojih je najbrojnija sekcija glazbenih izvođača. Jedna od bitnih aktivnosti HGU-a usmjerena je na poboljšanje zakonskih uvjeta u onim dijelovima zakona koji se na bilo koji način dotiču glazbene djelatnosti, nastojeći ih prilagoditi europskim i svjetskim sustavima. Poseban je naglasak na nužnim izmjenama Zakona o autorskom pravu RH u onom dijelu koji govori o pravima umjetnika izvođača, uz reguliranje odnosa tih prava s onima autora i vlasnika fonograma.

Ciljevi HGU-a su što kvalitetnije rješavanje statusnih pitanja glazbenika - mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, utjecaj na poreznu politiku vezanu uz glazbenu djelatnost (pri čemu su određeni rezultati postignuti drastičnim smanjenjem poreza na nosače zvuka i tako svedeni na uobičajenu europsku razinu), različite akcije protiv piratizacije nosača zvuka, utjecaj za podizanje glazbenih i tehničkih standarda glazbene industrije, kao i afirmacija hrvatske glazbene kulture u zemlji i svijetu. HGU je jedan od utemeljitelja hrvatske glazbene nagrade Porin, nagrade profesionalaca profesionalcima, koju godišnje u više od 40 kategorija dodjeljuje stručno glasačko tijelo za najznačajnija i najkvalitetnija postignuća u hrvatskoj glazbi.

HGU ima ugovor s Hrvatskom radiotelevizijom (HRT) i HUZIP-om, Hrvatskom udrugom za zaštitu izvođačkih prava, kojoj je HGU zajedno s ostalim udrugama umjetnika-izvođača u Hrvatskoj (uključujući glumce i baletne umjetnike) jedan od osnivača, kojim se na kvalitetan i korektan način, reguliraju odnosi između HRT-a i umjetnika čije radove HRT koristi i emitira u svom programu.

Poznati su dobitnici godišnjih priznanja Hrvatske glazbene unije za 2017.
Priznanjem HGU-a nagrađuju se Josipa Lisac povodom 50 godina javnog umjetničkog glazbenog djelovanja, za izniman doprinos hrvatskoj glazbi te Nenad Bach, skladatelj, glazbeni producent, izvođač, Riječanin koji živi i radi u New Yorku, povodom 40 godina umjetničkog rada, značajnog doprinosa glazbenoj sceni i promicanju hrvatske glazbe u svijetu. Priznanje dobiva i Robert Funčić, skladatelj i glazbeni producent povodom 40 godina umjetničkog rada i značajnog doprinosa glazbenoj sceni.

Priznanjem HGU-a u kategoriji grupe nagrađuju se zagrebačka grupa Hladno pivo povodom 30 godina javnog umjetničkog glazbenog djelovanja.

Priznanjem HGU-a za doprinos glazbenoj struci nagrađuje se posthumno Mladen Magud (1963. – 2016.), gitarist i studijski glazbenik koji je živio i radio u Splitu te značajno doprinio hrvatskoj glazbi. Za značajan doprinos promicanju hrvatske glazbe priznanje dobiva Jovanka Bukvić, Josie – voditeljica glazbenog dućana Dallas Shop, male riječke glazbene oaze.

Dodjela ovogodišnjih nagrada održat će se tijekom proslave 25. obljetnice HGU-a u četvrtak, 7. prosinca, u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinski u 20 sati. O Hrvatskoj glazbenoj uniji i sutrašnjoj proslavi više su govorili Nikša Bratoš, predsjednik HGU-a i Mirela Priselac Remi, predsjednica Glavnog odbora HGU-a.