Đakovo je najpoznatije uzgajalište hrvatskog ovčara

Đakovo je najpoznatije uzgajalište i kolijevka hrvatskog ovčara i već 25 godina ima europske i svjetske prvake. Uzgajivači ulažu veliki trud kako bi se ova autohtona hrvatska pasmina održala i postala prepoznatljiva i u svijetu.

Ljubav između Đakovčanina Nikole i hrvatskih ovčara traje punih 35 godina. Oni djeluju kao agresivci zato što su crne boje, ali to su velike maze, imaju puno razumjenjavnja. Ima i onih koji su temperamentni, ali pravilan uzgoj i odbir kod uzgoja donosi kavlitetu, ističe Nikola Klemen, voditelj uzgoja Matičnog kluba Hrvatski ovčar Đakovo.

A to se pokazalo uspješnim jer iz Njemačke, sa Svjetske izložbe pasa vratili su se sa šampionskom titulom. Ocjenijvali su se izgled i ponašanje pasa.

Riječ je o vrlo staroj autohtonoj hrvatskoj pasmini, podrijetlom iz Slavonije, a izgled im se nije mijenjao sedamsto godina. Pasmina je opstala zato što su je ljudi naši korisitili u radu. Danas se jako puno koristi u športu, posebno u agilitiju, ali se koristi i u traženju u prirodi, u traženju ekspolziva, ali mi mu nastojimo zadržati onu njegovu prvobitnu uporabu, znači da bude i ovčar, objašnjava Nikola.

Čak 80% ove pasmine u Hrvatskoj, uzgaja se u Đakovu. U Đakovu otprilike bude oko stotinjak štenaca godišnje, znači oko petanestak legala s tim da većina tih štenaca završi kod naših članova, kaže Ante Žeravica, Matični klub Hrvatski ovčar Đakovo.

Posljednjih godina ova je pasmina doživjela uzlet, a tražena je čak i u dalekom Japanu gdje postoji i klub hrvatskog ovčara.