Knjiga o vješticama kao uspomena na Jasnu Babić

U znak sjećanja na nedavno preminulu novinarku Jasnu Babić poštovatelji njezina rada predstavili su knjigu "Vještice oko Velikog Gradišća" - saznanja koja je posljednjih desetak godina života prikupila istraživanjem srednjovjekovnih procesa protiv vještica u Zagrebu i okolici.

Znatiželja, istraživanje, terenski rad i analiza pravih podataka - odlike su koje će svatko tko je poznavao rad novinarke Jasne Babić istaknuti kao ključne u njezinu golemu istraživačkom opusu. No Jasna Babić sve to ispisivala je i proznim perom u knjizi "Vještice oko Velikog Gradišća". Dobivamo jednu vrstu realističke proze u kojoj se tema vještica ne pripovijeda na pučki način Zagorke i predrasuda, nego kroz ekonomski, socijalni i društveni aspekt stanja,  kaže znanstvenica Andrea Zlatar Violić, jedna od sudionica predstavljanja priređenog u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Knjiga pokušava rekonstruirati okolnosti u kojima jedna politička garnitura, a riječ je o slučajevima s kraja 18-og stoljeća, likvidira žene, ne samo zbog primitivnog vjerovanja u vještičju realnost, već kako bi prikrila vlastite promašaje. Jasna je pod kraj života to shvatila i time se počela opsesivno baviti: – sudbina koja nas proganja već je stoljećima jedna te ista - neprestano tražimo neprijatelja u sferi drugoga,  komentira novinar Boris Rašeta.

Izabravši poziciju takozvanog autsajdera, Jasna Babić svojim je beskompromisnim perom ispisala neke od najboljih stranica hrvatskog novinarstva, iz kojih će budući naraštaji imati štošta iščitati. Nažalost ja to moram reći kao njena prijateljica – ona je de facto bila prognana iz hrvatskog novinarstva i zaista je teško govoriti o Jasni i načinu na koji se ona bavila tim poslom, a da se istodobno ne osvrne na problem hrvatskog novinarstva,  napominje novinarka Nataša Škaričić.

I dok će žurnalistička znanost još dugo analizirati novinarske tekstove Jasne Babić, mnogi s nestrpljenjem iščekuju već dopola napisani nastavak "Vještica iz Velikog Gradišća". S obzirom na to da je proces koji ona opisuje dokumentiran mnoštvom sudskih izvoda i bibliografija koje trebamo proučiti, trebat će nam još 6 mjeseci, najavljuje nasljednik autorskih prava Bosiljko Domazet. No dok čekamo drugi dio - tek treba pročitati ovu, prvi put predstavljenu knjigu.