Upoznajte međimurska kulturna dobra

Međimurje je možda malo, no zato kulturnih dobara ima napretek. Ponosno su ga predstavili tamošnji kulturni djelatnici na izložbi  "Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva - nematerijalna baština Međimurja“, i to u zanimljivom spoju tradicije i multimedije.

Neven Kolarić sa svojim sastavom njeguje tradicionalnu međimursku glazbu svirajući među ostalim i cimbal - stari međimurski tradicionalni instrument koji već niz godina izumire. Umijeće sviranja ovog instrumenta kulturno je dobro, kao i maska Pikača: To je pokladna maska koja se radi tako da na živog čovjeka namotamo velik broj slamnatih traka. U njemu je jako teško kretati se i karakterističan je za mjesto Selnica,  otkriva autorica izložbe i kustosica muzeja Janja Kovač.

Međimurje, kao i sjeverozapadna Hrvatska, obiluju nematerijalnim kulturnim dobrima - registriranih je čak 15. Tu ulazi i vađenje zlata, izrada čipke u Svetoj Mariji, niz umijeća i govora. Svi su predstavljeni na izložbi koja je spoj tradicije i multimedije: Prešli smo na nove formate: na audio i video izložbe. Nematerijalna baština bit će prezentirana i u novom stalnom postavu Muzeja Međimurja u vanjskoj fortifikaciji,  najavljuje ravnateljica muzeja Maša Hrustek Sobočan, a do tada s međimurskom tradicijom može se upoznati na ovoj izložbi otvorenoj do 28. siječnja.