Na što trebamo paziti u sezoni grijanja

Ovih smo dana okusili prve ozbiljnije zimske temperature, pa je ekipa Dobrog jutra zagrebačke vatrogasce upitala kakve intervencije su zimi najčešće i na što trebamo paziti u sezoni grijanja.

Iako je na riječ požar svim asocijacija na ljeto i velike ljetne požare, najveći broj požara s velikim materijalnim posljedicama i žrtvama događa se zimi. U sezoni grijanja. Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba otkrio je da su zimske intervencije najčešće vezane uz neodržavane instalacija, često zapaljena svijeća na adventskom vjenčiću bude kobna, a i božićna drvca 'daju svoj doprinos' uzrocima zimskih požara.

Stoga zapovjednik Jembrih moli građane da, ako već nisu, naprave zimski remont instalacija za grijanjedimnjačar neka očisti dimnjak, a plinske instalacije treba atestirati. Za održavanja i popravak električnih instalacije treba pozvati električara. Treba voditi računa i o kvaliteti kupljenih produžnih kablova, ali i kvaliteti punjača za mobitele i druge električne naprave.

Daljnja je preporuka da se adventski vijenci s upaljenim svijećama ne ostavljaju bez nadzora. Lampice na božićnim drvcima, koja ćemo za koji tjedna ukrašavati, treba gasiti kada nismo kod kuće.

Ako sve činite po preporuci zapovjednika Jembriha, straha od požara zimi ne trebate imati.